Пехотата ще ремонтира 10 танка Т-72 в „Терем“

Танковете бяха транспортирани от Сливен до Търговище на тежки колесни влекачи.

Превозиха машините от Сливен до Търговище на трайлери

По план армията разполага с 90 бр.

Десет танка Т-72, които са на въоръжение в Сухопътните войски, ще бъдат ремонтирани в завода на “Терем – Хан Крум” в Търговище, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Пет от бронираните чудовища, които са дислоцирани в Центъра за подготовка на специалисти в Сливен, бяха превозени до Търговище, натоварени на пет тежки колесни влекача МАЗ-537Г.

Другите пет танка бяха транспортирани във военно-ремонтния завод още през януари тази година. Според плана за развитие на въоръжените ни сили до 2020г. родната пехота трябва да разполага с 90 танка Т-72. Засега не се предвижда подмяната им с танкове западен образец.

След безкрайните реформи и съкращения на армията единственото самостоятелно танково формирование, което остана у нас, е в града на 100-те войводи. Там е центърът за обучение на специалисти, където се подготвят механик-водачи и командири на танкови екипажи. Не е тайна, че в армията недостигат над 5000 военни, като най-много са вакантните места за редници. В същото време най-големият дефицит на кадри за войнишкия състав е за танкисти, мерачи, пехотинци, автоматчици и картечари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България