Печалби и загуби за партиите в Германия

Как да четем коалиционното споразумение

Ето какво спечелиха/загубиха партиите от коалиционното споразумение за ново правителство на голямата коалиция.

Германска социалдемократическа партия (ГСДП).

Придобивки: Много от пасажите в него носят белега на ГСДП - от оптимистичните фрази за Европа до плановете за бъдещи федерални инвестиции и по-големи разходи за образование. В планирания кабинет ГСДП успя да вземе общо шест ресора, вкл. такива ключови като финансите, външните работи и труда и социалните грижи.

Загуби: ГСДП трябваше да отстъпи по част от трите основни пункта, които се надяваше да наложи. Първо, лимитите по трудовите договори няма да бъдат премахнати, а само ограничени. Второ, категоричното придвижване към “здравно осигуряване на гражданите” с един стълб и прекратяването на настоящата система с два стълба на обществено и частно здравно осигуряване е под въпрос. Трето, по-нататъшните стъпки за облекчаване на процедурите за събиране на семейства на бежанци не са така ясно очертани, както желаеше ГСДП.

Християндемократически съюз (ХДС).

Придобивки: Първо (и най-важно) - партията на Меркел отново успя да състави коалиция. ХДС успя да се наложи по много точки в споразумението. Един пример са пенсиите - ще има минимално пенсионно равнище. Наложи се и в ангажимента за балансиран бюджет.

Загуби: ХДС изгуби две ключови кресла в кабинета - на вътрешните работи и на финансите, чакар че се сдоби с икономическия портфейл.

Християнсоциален съюз (ХСС).

Придобивки: Хорст Зеехофер, лидерът на ХСС, съумя да тласне ХДС към компромис. Освен това едно ключово искане на ХСС за увеличаване на “майчинските пенсии” беше договорено, макар и в редуцирана форма. ХСС запазва своите три по-малки министерски поста, а Зеехофер, който скоро ще се оттегли от поста премиер на Бавария, ще получи позиция начело на суперминистерство.

Загуби: ХСС бе принуден до голяма степен да се откаже от първоначалното си искане за горна граница за бежанците. Освен това неща като общонационален референдум, за какъвто настояваше партията, също не фигурират никъде в текста на коалиционното споразумение.

(превод БТА)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари