Питат може ли КАТ да не глобява за маловажни нарушения

Ако КС “задраска” член 189з от Закона за движение по пътищата, по катаджийските актове няма да се издават само наказателни постановления с глоби, а и предупреждения, когато нарушенията са маловажни.

Районен съдия сезира Конституционния съд

200 лв. наказание за пловдивчанин, че 2 дни повече карал с транзитни номера

Законът изключва преценка на съдията

Защо за българските шофьори не важи правилото за всички останали нарушители, че при маловажност на деянието им, те да се разминат без глоба, а само с писмено предупреждение от наказващия орган. С други думи - полицаите от КАТ да не глобяват за дреболии - няма бинт в аптечката, номерът на колата е зацапан с кал и т. н., а само да издават предупреждения.

Тези въпрос поставя на Конституционния съд (КС) районният съдия от Пловдив Георги Гетов с искането си да бъде “отменен” текст от Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Член 189з изключва прилагането на правилата за маловажност, записана в Закона за административните нарушения и наказания.

Повод за питането е дело на Гетов, по което пловдивчанин оспорва глоба от 200 лева за това, че е карал два дни повече с транзитен номер. Съдията решава да остави глобата в сила, тъй като нарушението е факт, но в същото време Гетов иска да разбере защо ЗДвП му налага ограничение в преценката, тоест - да не може да отмени глобата, защото нарушението е маловажно. От друга страна 200 лева са прекомерно голямо наказание за въпросното деяние, което не застрашава нито самия шофьор, нито други участници в движението в сравнение примерно с минаване на червен светофар, за което глобата е 100 лева, или за неспиране на знак “Стоп”, което се наказва с 20 лв.

Според правния сайт “Лекс” по питането на Гетов е образувано дело, по което за докладчик е определен председателят на КС Павлина Панова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право