Питър Пан и Алиса станаха чернокожи брат и сестра

Кадри от филма

Нов филм с Анджелина Джоли

Трябвало да има повече репрезентация на небели лица

Развлекателната индустрия продължава да изтрещява

Филмовата индустрия продължава да политизира и да се гаври със западния приказен канон. Новият филм “Двете страни на чудесата” смесва и пренаписва митологичните арки на две отделни класики - “Алиса в страната на чудесата” и “Питър Пан”. Сценарият ни представя Алиса и Питър Пан като брат и сестра, които - очаквано - вече са чернокожи. Те явно трябва да се борят, освен с всичко друго, и с расизма на заобикалящия ги бял свят.

Решението да се превърнат тези европейски образи на повече от един век в чернокожи активисти дори не е художествена провокация или артистично решение. Причините са чисто политически и ясно заявени.

Представители от екипа на филма много пъти посочваха, че целта е била да има повече “репрезентация на чернокожи лица”. Политически коректните мейнстрийм медии през цялото време рекламираха “Двете страни на чудесата” от ъгъла на политическата коректност и вечната “битка с расизма” на западните общества, които били “свикнали да гледат бели изпълнители в детските приказни филми”.

Движеща сила зад проекта е и Анджелина Джоли, която има ключова роля във филма. Тя е една от малкото бели звезди в доминирания от чернокожи изпълнители актьорски състав.

Коментари

Задължително поле