Пишат нови програми за висшето образование

Министър Вълчев (вдясно) заяви, че се надява студентите да се включат в разговорите за промяна на висшето образование. Снимка: МОН

Уменията стават по-важни от дипломата, посочи просветният министър Красимир Вълчев

Няколко национални програми за висшето образование за следващата година ще разработи Министерството на образованието и науката. Това съобщи ресорният министър Красимир Вълчев. Идеята е българските университети да могат да отговарят на предизвикателствата на новото време, свързани с големите трансформации, които ще предстоят с навлизането на изкуствения интелект и другите технологии.

“Последната среща, която имахме с ректорите и с националното представителство на студентските съвети говорихме по тази тема. За следващата година мислим да разработим няколко национални програми. По-скоро като инструмент да провокираме или да подпомогнем висшето училища в тези насоки. Те ще бъдат различни, още е рано да кажем, но ще бъдат свързани с промяната в учебните програми”, заяви Вълчев.

Според него следващите десетилетия все повече ще се изискват умения, отколкото диплома за висше образование - малко хора ще работят една и съща професия по 40 години, както е сега. Сегашните висши училища трябва да подготвят повече умения в студентите и това е променящата се задача на висшето образование и училища, посочи той и допълни, че предизвикателството пред сегашните студенти е да бъдат такива през целия си живот.

Във връзка с най-голямото студентско събитие в Европа - Среща на борда на Европейския студентски съюз, министърът уточни, че фактът, че то се провежда в България, е чест за нас.

Той припомни, че в края на 2017 г. ЕС е взел решение за създаване на европейско образователно пространство и европейски университетски мрежи. Министърът изрази надежда повече български висши училища да се включат в тях. По време на Българското европредседателство е предложено да се удвоят средствата по програма “Еразъм”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование