Плаж на две морета

Най-голямата лагуна в Европа Ла Манга дел Мар Менор е любима на хората от златната възраст

fb_club_bohemiaРай между две морета. Така наричат испанския курорт Ла Манга дел Мар Менор.  Пясъчна коса с дължина от 22 километра отделя водите на Средиземно море от най-голямата лагуна в Испания и Европа, наречена Малкото море (Мар Менор). Районът е сред най-спокойните места за отдих в цяла Испания и затова е предпочитан от хората в златната възраст. Високата концентрация на сол във водите на лагуната, съчетани с микроклимата влият лечебно на целия организъм. Неслучайно местната козметика от Мар Менор се слави като целебна и конкурира известните продукти от Мъртво море. Ако искате и вие да си подарите плаж на две морета и да се възползвате от лечебната сила на природата, можете да си резервирате ваканция в Ла Манга дел Мар Менор. Цените за 8-дневната почивка започват от 889 лева, показва справка в сайта на туристическа агенция „Бохемия“. В цената влизат 7 нощувки в 4-звезден хотел на брега на морето, разположен на ивицата, която разделя Средиземно море от солената лагуна Мар Менор, самолетен билет с включен чекиран багаж до 20 килограма, трансфер между летището и хотела, закуски, обяди и вечери с включен четвърт литър вино на човек, панорамна екскурзия на Аликанте, застраховка и водач на български език.

320 слънчеви дни годишно чакат туристите в Ла Манга дел Мар Менор

25-2Природната красота, спокойствието и лечебният микроклимат на Ла Манга дел Мар Менор през последните години превръщат курорта и испанската област Мурсия, в която той се намира, в предпочитано място за ваканция на хора от златната възраст. Любимо място е и на тези, които искат да усетят духа на Испания и да опитат кухнята на страната, но без да трябва да се конкурират с други туристи за място под слънцето. Естествената ивица с вулканичен произход, която е с дължина от 22 километра и ширина между 90 и 900 метра е причина най-голямата солена лагуна в Испания и в цяла Европа – Мар Менор, да се затопля значително по-бързо, в сравнение със съседното Средиземно море. Малкото море е дълбоко до около 7 метра, има повишено съдържание на йод, различни соли и минерали. Това в съчетание с топлината му става причина и за целебните свойства на лагуната и благотворното влияние на баните в нея за целия организъм. Според медицинските специалисти всъщност именно курортът Ла Манга дел Мар Менор има най-здравословният климат в цяла Испания. Така че всъщност мястото е огромен открит спа център. Особено полезни са климатът и водата за лечение на кожни проблеми и ревматизъм. Наблизо е и най-голямата зона в Европа за калолечение на открито. Температурите позволяват да се насладите на ваканцията си през цялата година, като дори през зимата температурите рядко падат под 19 градуса. Затова и другото име, с което наричат курорта и региона край него е Коста Калида или Горещият бряг.

В близост е разположен резерват, в който можете да наблюдавате различни видове птици, включително и атрактивното фламинго. Дори и да не сте любител на пернатите обаче едва ли ще устоите на изкушението да посрещате всеки залез от престоя си край лагуната. Природата тук е щедра на цветове и всички оттенъци на златно, розово и синьо преливат един в друг, за да ви предоставят неповторима наслада на очите. Така че разходките по залез тук са си направо задължителни. Ако сте любител на голфа, също няма да съжалявате за избора си, защото можете едновременно да се наслаждавате на играта и на сините морски води.

Местната кухня, подобно на ястията в цяла Испания, също не е за изпускане. Сред най-типичните ястия за района е калдеро – вкусотия приготвена от качествена риба, ориз и една тайна съставка – типичен испански сорт сушени червени чушки. Като предястие можете да пробвате осолена риба или лангостини (раци).

Ако обичате контраста между сладко и солено можете да пробвате десерта „pastel de cierva“ - пай с месо, но и със захар. Ако пък си падате по традиционните сладости пробвайте „tocino de cielo“.

25-3Добрата новина е, че на път за Ла Манга дел Мар Менор можете да разгледате и приказният град на дворците – Аликанте. От построения през 12-ти век дворец Санта Барбара можете да се насладите на живописната архитектура и панорама на целия град, който ще е като на длан в нозете ви. Макар и да носи името на християнска светица, всъщност той построен от мюсюлмански географ. Мястото помни многобройните битки между християни и маври за тези земи. През 18-ти век крепостта, която се извисява до 166 метра в центъра на Аликанте е служила и като затвор.  Докато се разхождате по алеята с палмите на крайбрежната улица „Еспаланда“, гледате синия купол на катедралата „Сан Николас“ и минавате покрай кметството на града ще се убедите, че отбивката до Аликанте е задължителна.

Хасдрубал превзел Картахена и дал името му

25-4Ако сте почитател на историята и искате да се почувствате като император или поне да повървите в стъпките на такъв, не пропускайте да посетите Картагена. Както подсказва и името на града – той е обитаван от картагенците, както и от други народи през близо 3000-годишната си история. През 227 година преди Христа градът бил превзет от картагенския генерал Хасдрубал по време на Пуническите войни. Оттам идва и името му.

Безспорно обаче най-много следи днес можете да разгледате от римския период на Картагена. През 1-ви век император Август построява уникален Римски театър, който може да ви напомни по нещо на този в Пловдив. Може би за щастие този в Картагена остава скрит за поколенията чак до 1990 година и това го запазва за днешните късметлии, които могат да се разходят по сцената му или да поседят в амфитеатралните му ложи. Естествено, както във всеки римски град, е имало и топли терми, чиито останки днес могат да бъдат разгледани. Съвсем наблизо до Римския театър, който е символ на Картагена, могат да се видят останките от стара, полуразрушена катедрала, която е бомбандирана по време на Испанската гражданска война.

Сред местата, които си струва да посетите са пристанището, площада на общината и дворецът, който се издига на него, главната улица и невероятните архитектурни шедьоври, построени край нея като сградата на казиното, църквата „Св. Дева Мария“, паметника на героите от Кавие и „Църквата на благотворителността“. Ако искате да видите Картагена от птичи поглед можете да платите 1 евро и да се качите на панорамния асансьор в града.

Катедралата на Мурсия е построена върху джамия

25-5 25-6Столицата на едноименната област, в която се намира Ла Манга дел Мар Менор – Мурсия, е основана през 9-ти век от тогавашния емир на Кордоба. Градът в Андалусия тогава управляал мавърът от династията на Умаядите Абд-ал-Рахман. След като градът преминава в ръцете на католиците на мястото на старата джамия е издигната внушителна катедрала. И днес храмът е най-голямата забележителност на Мурсия, а чрез интериора й можете да попътувате във времето и да разгледате различни архитектурни стилове. При изграждането й са смесени ренесансовият, бароковият и готическият стил като резултатът наистина спира дъха. Ако нямате сили да се изкачите до високата й кула, можете просто да се насладите на интериора и параклисите й. Сред другите църкви, които задължително трябва да посетите в Мурсия, е „Сан Хуан де Диос“, разположена на площада в Стария град. В миналото тамплиерите построили към храма и болница. Ако сте почитател на изкуството не пропускайте да се отбиете до музея на Салзило, в който можете да видите колекции от работата на великия бароков скулптор от Мурсия.

Крепостта на слънцето се издига над Лорка

25-7Крепостта на слънцето, както наричат замъка над град Лорка в Испания, е сред най-големите в страната. Дължината й е 640 метра, а ширината 120 метра. Построена е между 9-ти и 15-ти век и е играла основна роля по времето на Реконкистата, когато испанските католици са отвоювали обратно земите си от маврите, които ги владеели с векове. През столетията градът и крепостта са били дом на различни култури и всяка от тях е оставила отпечатъка си върху облика им.

Сред забележителностите, които не бива да пропускане в града са археологическият музей, житницата, която е събирала зърното, необходимо за изхранването на града през 16-ти век, църквата „Свети Франциск“ и впечатляващият дворец „Гевара“. В града се намира и една от малкото синегоги, която след гоненията на евреите не е превърната в църква.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм