Ледено и оранжево вино предлага Villa Vinifera Избата открива първия си представителен магазин

Министър Желязков: Приетите текстове в пакета „Мобилност“ ще доведат до повишаване на вредни емисии

Фронтекс: Броят на мигрантите по източния маршрут нараства

Румен Радев: В своята командирска практика нямам нито един загубен самолет, нито един загинал летец

Децата в риск са уязвими от социалния закон Социалистите пращат текстовете в Конституционния съд

Проф. Олег Асенов: Електронната система за тол таксите ще помага срещу нерегламентирания превоз на пътници

Нинова: В правилника на парламентарната групата на БСП няма партийни наказания

Соцвеличия почетоха паметта на Христо Христов (снимки) 100-ина души, работили във външната търговия отбелязаха 88-ия рожден ден на бившия си министър, който почина на 16 ноември

Прокуратурата в Италия разследва Матео Салвини заради служебни полети

НЗОК отпуска безплатно по 2 лекарства за заболяване Лекари се оплакват от новия Националния рамков договор, който предстои да бъде подписан

Сидеров: Не съм част от управлението! Каракачанов има две детски мечти – да бъде министър на отбраната, другата е да измести АТАКА и Волен, която няма да се сбъдне, категоричен е партийният лидер

АПИ: 70% от българите смятат за справедливо камионите и автобусите да плащат по-високи такси

Владислав Горанов: Радев е приел ролята на опозиционен лидер, но понякога с това вреди

Доналд Тръмп нападна Грета Тунберг: Кротни се!

Разследват кардиолози за източване на Здравната каса

Плазмотерапията е приложима при всички възпалителни ортопедични заболявания

Остеоартрит и дегенеративни ставни заболявания, силни болки след спортни занимания, менискални увреди и лезии, тежки навяхвания, свързани с увреди на връзки, както и асептични некрози могат да се повлияят успешно от щадящия метод плазмотерапия. Това коментира д-р Кристиян Гоновски, ортопед-хирург в УМБАЛ „Пълмед“.
Методът „плазмотерапия“ е иновационен и най-общо представлява инжекционно въвеждане на специална плазма в тъканите на пациента, обогатена с тромбоцити, като целта е локална стимулация на регенераторните процеси.
В Отделението по ортопедия и травматология на пловдивската университетска частна болница методът успешно се прилага вече от година, като през последните шест месеца търсенето му от пациентите с възпалителни заболявания е особено активно. Това е така, защото терапията дава силно положителен резултат, а е почти без странични ефекти. „Всъщност в УМБАЛ „Пълмед“ възстановяваваме стави, сухожилия и меки тъкани с помощта на плазмотерапия“, заключава д-р Гоновски.
Доктор Гоновски обаче предупреждава, че както при всяка друга манипулация с цел инжектиране на вещества, и при плазмотерапията се срещат противопоказания при прилагането й. Тя не се препоръчва на пациенти с туморни заболявания, с тромбоцитопении, при грип или инфекциозни заболявания. Честотата на процедурите в общия случай варира между една и три. Те се извършват през седмица в период от един месец. За настъпване на ефект може да са нужни няколко инжекции на сесия, както и няколко сесии в продължение на 3 до 6 месеца, обяснява още д-р Кристиян Гоновски.
Важно е обаче да се отбележи, че сама по себе си плазмотерапията не е еликсир, който непременно лекува всякакви ортопедични и травматологични заболявания. Целта на прилагането на този иновационен метод е да се сведе до минимум количеството на приеманите от пациентите обезболяващи и противовъзпалителни медикаменти.
От 2019 г. д-р Кристиян Гоновски работи като ортопед-травматолог в УМБАЛ „Пълмед“, гр. Пловдив. Има опит и интереси в областта на спортната медицина. Извършва диагностика и лечение на пациенти с различни ортопедични заболявания: счупвания, артрози, болки в ставите, навяхвания, възпалителни и дегенеративни състояния.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.