Планът на Витоша забранява нови лифтове

Столичната община приключи проверката на съществуващите съоръжения, няма сериозни забележки

Действащият План за управление на Природен парк „Витоша“ не позволява нови лифтове, призна Тома Белев пред програма „Хоризонт“ на БНР.

Бившият шеф на парка коментира приключилата проверка на съоръженията в планината, извършена от експерти на Столичната община.

Според резултатите от нея местната управа няма сериозни забележки към собственика на лифтовете „Витоша ски“. Специалистите са констатирали факта, за който „Труд“ от години пише – нужно е частично изменение на сегашния План, тъй като текстове в него забраняват модернизацията на съоръженията.

„Да, за нови писти, лифтове и съоръжения Планът за управление на Витоша е рестриктивен – той не позволява, защото има достатъчно площи към настоящия момент, които не се използват“, потвърди Тома Белев. Той добави, че нищо не пречело да има „подмяна“. Но преди него архитект Влади Калинов, шеф на дирекция „Общински строителен надзор“, обясни: „Досегашните стълбове и тяхното разположение не отговарят на съвременните норми за прекарване на подобно съоръжение. Възстановяването на тези съоръжения също не е възможно, така че да работят, тъй като са изключително стари. За няколко от тях няма резервни части, които да гарантират безопасността им“.

Така остава единствената възможност - по съществуващите трасета да се изградят нови лифтове.

Както „Труд“ е писал през годините, в Закона за устройство на територията (ЗУТ) термин „подмяна“ не съществува. Има „строителство“ или „ремонт“, като и за двете се изисква разрешение. Точно тук е колизията между Плана и ЗУТ - „подмяната“, която фигурира в първия документ, е пожелателна и не отговаря на изискванията на закона.

Но това не спира Тома Белев да манипулира, че „нищо не пречи да се подменят лифтовете“.

Въпреки твърденията на Белев, архитект Калинов заяви, че въпросът трябва да се разреши от Министерството на околната среда и водите. Столична община или някое друго ведомство трябва да поиска от МОСВ „да се направи преотреждане, тъй като Планът за управление на Витоша забранява разполагането на нови стълбове“.

07-1-1Кой е Тома Белев?

Роден е в град Кърджали, по образование е лесовъд. От 1999 до 2012 година е директор на Природен парк „Витоша“. През 2007 г. е кандидат за евродепутат от Зелената партия на бившия кмет на София Александър Каракачанов, която е коалиционен партньор на БСП от 2005 до 2009 година – периодът на управление на тройната коалиция. Според съда в момента е нелегитимен председател на Асоциацията на парковете в България. На последните парламентарни избори през 2017 година е неуспял кандидат на „Движение Да, България“ в родния си град Кърджали и получава едва 218 гласа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България