Майка и син са летовниците, които кацнаха с парашут на дърво край „Каваците“ Викали за помощ, полицай от Пловдив ги спасил

Сидеров преподава подводен риболов на Волен-младши в Сопозопол

Иззеха 400 литра ракия без документи от два частни имота

Модерно е кожата да сияе като ореол През лятото се търси повече натурална козметика

Филипе Коутиньо – маг за 657 000 евро на мач

Влак блъсна и уби мигрант в Гърция

Гала се качи на въртележка в Белгия

Лъжа за дивите кози в Пирин пусна WWF-България

Спецпрокуратурата предаде на съд Николай, Евгения и Мария Баневи

20 пожарникари гасят горски пожар край двореца в Кричим

Двама туристи се приземиха на дърво при инцидент с парашут на „Каваците“ Въжето от моторницата, която го е теглила, се е скъсало

Лукаку нападна „Манчестър Юнайтед“

Преместиха сливенския арест в ремонтирана сграда в двора на женския затвор

Външно: Няма пострадали българи при пожарите на Канарските острови

Постановиха постоянен арест за Гергана, чието бебе почина от задушаване с храна

Платени русофоби фалшифицират историята ни Трети март 1878 година е последният шанс за спасението на българския народ

Факт е, че през последните години няма историческо събитие или значима дата, свързани с Русия, да не се използват от малка групичка платени русофоби за обругаване и грубо оклеветяване на всичко руско.

Особено злъчни и яростни са русофобите в публикации, „посветени“ на Трети март. И тазгодишната 140-годишнина от Освобождението ни от турско робство не остана по-различна с медийните им „изяви”. Безцеремонно пренебрегвайки историческите реалности, очевидните факти и безспорни документи и свидетелства, те най-произволно преиначават или фалшифицират събитията, свързани с този велик за българския народ ден. С особено настървение се подменя историческата истина за причините, целите, хода на военните действия и резултатите от Руско-турската война от 1877/1878 година. Отричайки освободителния характер за българския народ, те я представят като поредна завоевателна война на Русия, преследваща завладяването на Цариград и проливите. А има и по-ентусиазирани русофоби, очевидно с крайно ограничени познания и посредствен интелект, според които руските претенции били за включване на българските земи в границите на Руската империя.

В случая русофобите нямат нито един факт или документ, който да подкрепя техните твърдения. Впрочем, повечето от тях не са историци и може би не са чували за договореностите на великите сили (Англия, Германия, Австро-Унгария), които давайки съгласие Русия да обяви война на Турция, строго регламентират границата, до която може да стигне руската армия. А след избухването на войната Лондон, Берлин и Виена с внимание следят хода на военните действия. Когато руската армия напредва към Цариград, те предупреждават Русия да спазва договореностите. А Англия изпраща своя флот в турски води.

Високопрофесионалната руска дипломация отчита международните реалности и стриктно се съобразява с мнението на големите европейски държави, за които Цариград и проливите не са руско-турски, а общоевропейски въпрос. Посегателството върху турската столица и Босфора ще провокира остра, включително и силова реакция на Европа, която не би допуснала такъв акт, който би променил равновесието на силите на континента и би провокирал нова Кримска война.

Още по-абсурдно звучат упреците на фалшификаторите към Русия заради Берлинския конгрес, на който бе разпокъсан българският народ, както и намесата на Русия в съдбата на българите, които били в състояние сами да се освободят от турско робство и да обособят българската държава в реалните етнически граници. Русия попречила на тази възможност. Очевидно, тези, които плащат на фалшификаторите на българската история в този критичен момент от миналото на българите, са наследници на онези, които всъщност инициираха Берлинския конгрес, и заложиха мини на всички последвали войни и кръвопролития на балканските народи. Не Русия, а Англия, Германия и Австро-Унгария брутално посегнаха върху единството на българския народ. И не те, които не смятаха да пожертват и един войник за свободата на българите, а руският народ плати огромната цена – десетки хиляди убити и ранени и осакатени за българската свобода.
А твърдението за самостоятелно освобождаване е близко до сюжетите от фантастичните филми. През цялото си съществуване Османската империя е поддържала от 200 до 400-хилядна армия, от която 70-80 хиляден елитен еничарски корпус. Най-големите български въстания, избухнали през годините на робството, са от 10-12 до 20 хиляди души. Затова и всички те завършват с тежки поражения. Многобройните исторически документи свидетелстват, че възможността за самостоятелно освобождаване е била минимална, и дори сведена до нула.

Впрочем, нека припомним, че Русия започва войната с 270 000 армия, от които 170 хиляди действат на Балканите, т.е. на българска територия, а 100 хиляди в Кавказ. Затягането на военните действия и упоритата съпротива на турците принуждава руското командване да включи още 100-хилядна армия. Заедно с 35 хилядите румънци срещу Османската империя е изправена над 400-хилядна редовна обучена и с добро военно командване армия.

Научната обективност и добросъвестност налага да припомним, че тази война нито е желана, нито е провокирана от Русия. Причината, предизвикала избухването й, е гневна реакция на европейската общественост срещу жестокото потушаване на Априлското въстание и извършените неистови зверства от турските въоръжени сили върху българското население. Силно влияние върху колебаещия се да обяви война на Турция руски император Александър II оказва руската общественост. Тя е категорична, че дълг на Русия е да защити един братски православен народ.

Наред с грубите, но наивни и глуповати фалшификации, платените русофоби фантазират и други най-невероятни твърдения. Един от най-яростните русофоби „убеждава“ от екрана на една телевизия, че с войната от 1877/1878 г. Русия е целяла не освобождението на България, а да завладее петрола на Азербайджан. Тази абсурдна, но и смехотворна теза, свидетелства както за морала, така и за историческата неграмотност на автора. Ако бе погледнал поне една енциклопедия, щеше да прочете, че Северен Азербайджан е включен в Руската империя още през 1813 г., а Баку – 1806 г. Освен това през 70-те години на XIX век двигателите – бензинов и дизелов, не са открити и никой не се интересувал от петрола. Този факт, обаче, е без значение за фалшификатора. Той разчита на неосведомеността на част от зрителите, които приемат лъжата за истина.

Разбира се, руската външна политика не е безгрешна и не е водена само от хуманни съображения. Тя е провокирана или е провокирала войни, които са имали освободителен или завоевателен характер. За нас войната 1877-1878 г. има освободителен характер, за други народи руската империя е завоевател. Според авторитетни български и международни наблюдатели, анализатори и историци, войната от 1877-1878 г. се случва в един критичен за българите момент. Крайно агресивният национализъм на малките съседни държави – Гърция, Румъния и Сърбия, вземат застрашителни мащаби. Ясно очертани са претенциите за пълно завладяване на българските земи и денационализиране на българския народ. След като нито една от тях няма потенциала сама да ги завладее, през 60-те години на XIX век, те, в резултат на много преговори, се договарят да ги разделят. Този опит изключва всякакви възможности за поява на независима българска държава. Паралелно с тази категорична договореност, трите държави, макар и бедни, хвърлят сериозни средства за пропаганда на великонационалистическите си аспирации сред българския народ. Срещу тези груби антибългарски прояви и действия реагират остро идеолозите и ръководителите на българското национално-освободително движение. В поредица от статии, писма, декларации Георги Сава Раковски, Любен Каравелов, Христо Ботев гневно осъждат пропагандата на Атина, Букурещ и Белград, налагаща гръцко, румънско и сръбско национално съзнание сред българското население.

Особено ярко агресивният характер на национализма на съседните държави се проявява, и то със страшна сила, след разпокъсването на България на Берлинския конгрес и след двете национални катастрофи (1913 и 1918 г.). Българите – над 2,5 милиона попаднали в границите на Гърция, Румъния и Сърбия, са подложени на такава брутална денационализация, която е без аналог в европейската история. Над 100 хиляди заплащат с живота си отстояването на българската си национална принадлежност. Стотици хиляди емигрират. А останалите българи за безпрецедентно кратък срок от 2-3 десетилетия стават „сърби“, „румънци“ и „гърци“. Най-непокорната част от тях са „покръстени“ в „македонци“.

Трагичната съдба, сполетяла българското население, откъснато от България, е едно безспорно категорично свидетелство за реалната, а не хипотетична опасност от изчезване, надвиснала над българския народ при попадането му в границите на трите балкански държавици. В края на XIX век и началото на XX се заражда още един войнстващ национализъм – турският, според който всички етноси в Османската империя са неразделна част от турската нация.

Очевидно, със саможертвата на героите от Априлското въстание бе провокирана Руско-турската война от 1877-1878 г. Тя избухва в критичен за българите момент. Поради това безспорен е не само нейният освободителен характер, но и нейната спасителна роля.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (84)

 1. Платени, платени, колко да са платени? Във всеки случай не повече от русофилите. От Драган Цанков до ден днешен. А Русия не престава да осребрява т. нар. оснобождение и до днес. Цени на газ, остаряло и прескъпо оборудване за Белене, корупционни проекти и т.н.

  1. ми ти кажи колко ти плащат да тролиш… макар, че и 30 стинки на час за безродна отрепка като теб са много.

   пп. не можеш да се мериш с другата отрепка – слабоумния ни първи евроатлантик и поръчков дисидент на луканов….

   1. Крадецът вика дръжте крадеца. При всяка тема пръв на барикадата да защитава Русия. Това ако не е платено тролене здраве му кажи. Аз не съм написал нито един пост в защита на САЩ.

    1. ако погледнеш 4 поста нагоре ще видиш кой троли първи на барикадата…
     не е нужно да давам други доказателства, че си олихофрен.

  2. Абе Наблюдател – нали чакахме модерно Хамериканско оборудване от Уестинг хаус ама те се осраха … тъй,че да си ползваме руското – поне вече сме си го и платили.

 2. Кого е освободила Русия? Санстефанският договор може да се прочете в Интернет от всеки, който се интересува. Малко информация за договорките:
  Чл.1 Поправка на границата на Черна гора.
  Чл.2 Независимост на Черна гора
  Чл.3 Независимост на Сърбия
  Чл.5 Независимост на Румъния
  Чл.6 България. Автономно княжество под шапката на султана
  Чл.8 ….Руска окупация на България до две години. Разноските ще бъдат понесени от България.
  Чл.9 Бългалия да плаща данък на Турция

  Както изглежда, Русия се е погрижила чудесно за Черна гора, Сърбия и Румъния…
  А българите да плащат. И на султана, е на окупаторите…

  1. толкова са разрешили великите сили – толкова сме получили. ако не бяха тръгнали да завладяват проливите, та и ние да намажем от това с появяването ни на картата на европата, вероятно щеше още да живееш в отомания… олихофрене…

   1. Точно така, но великите сили всъщност не са против България, а са против разширяването на руското влияние и присъствие близо до проливите. Затова, заради руските стремежи към проливите великите сили не желаят обединена България, точно толкова, колкото не я желае и Русия. Затова в нейните документи не се говори за България. Спомнете си „гръцкия“ проект на империята – населението на балканите е православно, в религиозно отношение подчинено на Вселенската патриаршия, никъде не се говори за българи.

    1. ми да беха дошли те, ама не са…
     за името България – има го във всички документи – преди и в сан стефанските.
     какво е можело да стане не е интересно… практически точно толкова колкото и баба ти е можело да има топки.
     пп. великите сили са си гледали интереса: англия – турция да е силна на балканите и слаба в кипър, австроунгария – да си вземе западните балкани и на изток да има малки държавици да не и заплашват интересите…
     единствено русия е била заинтересована от голяма проруска държава, но е знаела, че няма да стане без война срещу англия и австроунгария.

     1. Слабата Русия никога нямаше да започне война без разрешението на западните държави. Щеше да й се случи същото като в Кримската война, когато Англия с няколко военни кораба я поставя на колене. Така че заслугата е не само на Русия. А че са вадели горещите картофи, а западните държави са гледали отстрани е вярно, но никой не им е виновен. Сами са се натискали.

     2. някой да оспорва фактите?
      само феновете на слабоумния поръчков дисидент на луканов се опитвате да покажете, как телето под вола може да суче мляко…

 3. Великите сили са взели участие по-късно, умнико. На Берлинския конгрес.
  В Сан Стефано Русия е диктувала условията.

  1. великите сили -> цариградска конференция, Райхщадско споразумение но най-вече парижкият мирен договор 1856та.

   чети историята философе дървен….

 4. Русия никого не освобождава. Тя само окупира и диктува години наред. Виж комунизма ! Това свобода ли беше или терор? Какво направи Русия в Украйна ? А в Сирия? Затова никой не ги обича с изключение на няколко платени сибирски трола – комунисти !

  1. в украйна защитава интереса на етническите руснаци, а в сирия на нормалните хора слеру ислямистките терористи.

   1. Само едшн руски трол може да нарече нормални хора престъпници, които обгазяват собствения си народ.

    1. руски трол може да викаш сутрин на олихофрена дет те гледа от огледалото….

 5. Хареса ми написаното и то напълно се покрива с моето разбиране на събитията от почти век и половина. Тези, които оплюват 3-ти март като най-важна дата в новата история на българската държава са или представители на 80-те % или са платени от Сорос, Америка за България и още десетки знайни и незнайни българобразци. Защото това не само русофобия, но и национален нихилизъм.

  1. Харесването на подобни писания не и дори русофилство, а просто неграмотност и непознаване на собствената история.

 6. Aма как така Великите сили дали мандат, нали патриархът Кирил каза, че Русия не гледала Европа? Широко затворени очи….(това последното към автора)

  1. ми попето си гледа от негвата камбанария…
   99% от казаното в политиката (и на изток и на запад) е едната страна на истината.

   1. Ти гледаш от същата камбанария. По-точно гънеш гръб пред същата камбанаря с надежда, че някоя троха ще има и за теб.

    1. кмнтр не гъне гръб пред никого, за разлика от слабоумните фенове на ценностите на поръчковия дисидент на луканов – плевнелиев…

 7. Г-н Величков, не съм чувал да има платени русофоби. Кой ли е плащал на Раковски, Левски, Ботев, З.Стоянов, Стамболов и т.н. за защитата на българщината от руската политика? Ко Докато за обратното има много доказателства, не само днешните тролове и ограмната руска машина за хибридна война. Българин, емисар от Днешна Русия е предлагал на моя син да пише материали, че българите са против Нато и ЕС, да раздухва антиевропейски настроения с лъжи и манипулации. Доказано първият българин,платен руски агент е съвременникът на отец Паисий, Евгени Вулгарис, създател на гръцката Мегали идея и по-късно служител на Екатерина Велика. Той конкретно е човекът към който се обръща Паисий с думите: О, незарумний юроде, поради что се срамиш да се наречеш българин ….?
  Ами Каравелови, ами ген. Радко Димитриев който и оръжие е вдигнал срещу Родината. Десетки хиляди са рубладжийската ясла. Само си спомнете събитията след 9.09.1944г.
  Ами мащабната фалшификация на историята ни .Да, Юрий Венелин хвали българите за славните им дела, но после заявява, че те са славяни, южни славяни, значи са южни руснаци и така всичко българско става руско. Това е лъжата на славянофилите, на руснаците. Така се възпитават руснаците, така мислят те и днес за нас най-общо казано. Тъй като днешният имперски „российский“ език възниква преди 200г. на основата на българска лексика, те си присвояват и името славяни и с панславизма обявяват всички народи говорещи близки „славянски“езици за част от руския свят, който те трябва да владеят и управляват. Блогодаря, доценте!

  1. да не беше де6ил да разбереш какво пише в статията…
   поредното доказателство, че да споделиш евроатлантическата идея на слабоумния поръчков дисидент на луканов трябва да си олихофрен.

 8. Не си прав Богомиле !Въпреки ,че посочваш няколко верни неща Не схващаш ли ,че цялата политика на новите ни съюзници е насочена към тоталната ни дебългаризация?Други нации
  с векове помнят враговете и ,а ние ?!Не е ли унизително това ,което явно се вижда ?Само до 30-50 години България ще бъде територия без българи,Борили сме се повече от 1300 г.,а сега сами се самоунищожаваме !Хилядите българи у нас ,а и извън границите са на мнението на доц.Величков!Няма друга като нас акция ,да си прави такова харакири !

  1. Уважаеми г-н Папазов, Вие казвата“Други нации с векове помнят враговете се“. Точно тук е заровено кучето. Ние не знаем кои са враговете ни, защото те, враговете ни са писали нашата история и продължават да я подменят. Вижте какво направи руския патриарх, та повече от половината имперска армия е от украинци, а на Шипка освен 6000 души се бият и 1400 украинци, мобилизирани от Полтавска област. И какво, излиза, че не трябва да пе почете паметта на тези мъченици, защото тогава са били в състава на империята. Би ли ми обяснил някой, как пролятата кръв може да смени етническият си произход. Според Кирил това не е проблем-всичко е руско. Ние г-н Папазов сме много по-древен народ от руснаците. Ние сме потомци на първата цивилизаци,, преди Египет и Шумер. Непрекъснато излизат все нови и нови доказателства. Всяка новоизлязла на историческата сцена империя винаги се стреми да унищожи доказателствата, че и преди нея има цивилизация, горят се книги, унищожават се храмове, но най-вече се фалшифицира историята. В това отношение Русия заема първо място, Народ без история, няма бъдеще. неук народ няма бъдеще. Затова този който подменя историята ни е най-големия ни враг. Наша история са крали и Гърция и Русия и Германия. А какво да кажем, че тя основно е написана от един 22 годишен австроунгарец. Та подмяната на историята ни е в основата на хибридната война на Русия срещу българското. Нишрил например казва славянски език, когато е ясно, че този език може да бъде само български, Кирил казва, че този език е бил разбираем за руснаците преди 10 века. Но това просто е лъжа. Руснаците не разбират старите „руски“ книги писани преди 200 години, защото те са на български. Този език е бил разбираем само за украинци и белоруси, защото са ни роднини, а московитите са основно угрофини и 20% монголци. А това, че повечето българи мислят като г-н Величков само говори, че са учили история по учебниците нисани под Московска диктовка. Знаете ли колко от нашите историци са агенти на ДС/КГБ/? Знаете ли защо преди 65г. Москва се разправи с тогавашния директор на института по история на БСП и той се спасява зад граница? Това е дълга тема, накратко днес и отец Паисий и Раковски и Левски и т.н. нямаше да бъдат българофили, а „русофоби“ според ширещото се днес разбиране на историята. В крайна сметка враговете ни почти постигнаха целта си, заграбиха земите ни /Русия също/, подмениха историята ни, обезвериха и лишиха от самочувствие народа ни и продължават да го дърпат към Азия, вместо той да заеме достойното си място като родоначалник на европейската цивилизация. Впрочем уважаеми сурвакарю знаете ли, празникът на Сурва е тракийски и носи едно от имената на бога на слънцето „Сур“. Сур значи светъл бял, като бял ден, като бял, светъл „сур“ кон. Сурвакарю, колко от българите например знаят, че гърците са мигранти от Африка, от Етиопия, че са присволи през вековете и тракийската митология и пантеон и културата и името и земите на трако пелазгите.

   1. Ми не знаеш кои са враговете ти, щот си прост.

    1. Когато на конкретика орговориш по този начин подкопаваш устоите на идеите, които сам защитаваш.

     1. на конкретно изречение давам конкретен отговор.
      ако съм оборвал друго, щял съм да го напиша конкретно.

    2. Аз разбира се знам кои са враговете ни. Отговорът ми е ясен от написаното от мен. Ако не можете да четете, проблемът не е в мен. .
     За съжаление голяма част от народа ни, заблудена от русофилската пропаганда, спазва шопския принцин: „най-много мразим да мислим“ Помъдряването на един народ струва скъпо. Сега, заради такива като вас, плащаме тази цена. А за вашите квалификации към мен е казано: „волът рие и на гърба му пада“.

     1. 1. Ц. От многото информация не става ясно, дали я разбираш.
      2. Всяка държава си гледа интереса.
      3. Ще има да вземаш, че заради „такива като мен“ някой някога е плащал нещо.

 9. Всички българи споделят мнението на автора !

  1. Всички? Не бяха ли 80%? Поне вашата говорителка, дето според един пишман историк и ченге нямала ц..ци, тъй беше казала. Сещам се и за едни други 80% от идин друг служител на Кремъл…

 10. Не бях чувал руснак с име Йордан, но ето че имало!Абсолютно прав е Богомил!Русия преследва своите си имперски планове и като алиби за пред западните държави използва тогавашното положение на българите!За амбициране и вдъхновяване на своя народ и войска пък използва чувството им на съпричастност към поробените българи, за които руските „учени“ твърдят,че са 100% славяни!Никой не може и не трябва да отрича ,че сме се освободили благодарение на русите!Благодарение на моментното съвпадение на интересите им с нашите!

  1. Поставете се на местото на руснаците които тръгват за България да ни освобождават.Оставят жена деца,знаят че могат да умрат.Войната няма да е проста разходка.Въпреки всичко идват и се бият за нас. Защо мислите че са лоши и гадни? Аз винаги ще бъда признателен на нашите освободители.

   1. Борисе, винаги се поставям на мястото на другия за да го разбере и да избегна недоразуменията, които винаги водят тежки конфликти. Имам достатъчно приятели в Русия, но те са мислещи и четящи хора. Дълбоко се прекланям пред загиналите обикновени воини, но и дълбоко ненавиждам посегателството на Русия срещу моята родина. Още повече, че самите войници не са свободни хора, въпреки решението на Александър || по крепостния въпрос, те са практически роби от една страна, а от друга са манипулирани от църквата, че се бият за братята християни. Те също са жертви на политиката на собствената си империя.

    1. така е!
     а в другата статия от днес, англичаните и сие биещи се на страната на турция са били свободни хора…

 11. Bismark na Berlinskiot Kongres 1878 god – ,…ne sme se sobrali tuk da mislim koe e dobro za bulgarite , a da reshavame vazhni drzhavni dela…’

 12. Този опасан с титли Йордан Величков е продажно мекере на Кремъл. Повечето от текста е неистина! Вън от България!

 13. Господин Величков вероятно ще ти бъде добре платено за този политически фалшификат. Трсгичното е, парите ще са от народа,който ти
  научно заблуждаваш.. Заблудите са следните:
  1 / Руско-турската война от 1878 година е бил последния шанс за Освобождението ни!!!
  Доцентче почти всички държави в Европа и
  Света се появиха след 1878 година,преброй колко
  изникнаха преди 20 години!!!
  2/западните сили са били виновни за судбата ни
  след 1878 година?!
  Всички европейски империи дават блогословията
  на Русия за войната. Ограниченията са възстановяване на решенията цариградската канферрнция. За Русия тези решения са в
  противоречие с глобалните и интереси и въобще
  не се съобразява с тях. Глобалните интереси на
  Русия са показани в тайната конференция в решенията на тримата императори в Ливадия,
  Според решенията им не трябва да се образува
  българска държава и ако в краен случай това се
  налага , тази държава да бъде на север от Балксна.
  Точно това Русия защитава в Берлин.

  1. ако не беше плиткоумен щеше да вденеш противоречието в собственото си писание: „глобалните интереси на русия…..“
   както казах – за да си фен на ценностите на слабоумния поръчков дисидент на луканов е необходимо преди всичко да си олихофрен.

  2. А нашите американски „братя“ през Втората световна превърнаха София в руини. И не само. В провинцията са бомбардирали и военни и граждански обекти.
   Англичаните и французите не са искали да се нарушава целостта на Османската империя, защото след Кримската война вече са владеели пазарите й.
   Западните ни „приятели“ са искали да си останем при султана, а после ни харизаха на Сталин.

 14. „Русия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да изтрие от лицето на земята българските колонии“ – Христо Ботев, в-к „Знаме“, бр. 13, 04.04.1875 г.

  1. Така е, но разликата между теб и Ботев е, че той е избрал да умре за свободата на България, докато слабоумните фенове на поръчковия дисидент на луканов работите за обратното.
   Ценности.

 15. „Русия беше и е днес решителен враг на една силна и независима България. Затова същата тази Русия, която създаде проекта за Санстефанска България, по-късно, 1885 г., се обяви против съединението на Северна и Южна България, а в 1913 год. тласна Румъния в гърба на България, за да осуети нейните национални стремежи.“ – Васил Коларов, в-к „Работнически вестник“.

 16. Продължение към заблудите на докторчето.
  2/Росия защищавала санстефанска България !!! Ще спомена само фразата на Бисмарк към представителя на Германия-ТИ НЕМА ДА БЪДЕШ
  ПО ГОЛЯМ РУСНАК ОТ РУСНАЦИТЕ.Недоволството
  на великия германец е в резултат на възклицанието на неговия преставител, с което прекъсва речта на руския преставител описваш границите на българия така както ще бъдът приети с думите- НО ТОВА Е В
  ПРОТИВОРЕЧИЕ С РЕШЕНИЯТС НА ЦАРИГРАДСКАТА
  КОЯТОИ ВИЕСТЕ ПОДПИСАЛИ!!!

  1. Русия си защитава интересите, а германия като съюзник срещу англия им дава акъл и ги подкрепя да вкарат софия в границите на княжеството…

 17. Армията се създава от държавата и служи на държавата независимо от етническият състав. В римските легиони само мъже от Рим ли служат? В легионите завзели Британия имало много траки. Това значи ли, че Британия е завладяна от траките, а не от римляните.
  В британската армия само англичани ли служат? До средата на 20в. индийските сигхи са основният състав в колониите. Във Франция и днес съществува френският чуждестранен легион. Там служат чужденци, но се нарича френски, защото служат на Франция.
  Нито един поляк,финландец или джегатаец не би дошъл да ни освобождава, ако не се е клел във вярност, като руски войник на руския император.

  1. Полският войник не се е клел пред руския император, а пред царя на Полша по това време – Александър II.

 18. General Allenby osvobodi Jerusalem 1917 ot turcite, zad Balfour Deklaracia za Evreiska drzhava. Otposle the British Empire ze mandat za upravlenie na Palestina i nikogaa ne dade na evreite da si imat drzhavnost do 1948 , a dori glasuva prez 1947 god s vozdarzhal se. Tova ne prechi na Izrael do den dneshen da praznuva Osvobozhdenieto na Jerusalem ot OTOMANITE / KRVAVO , DESPOTICHNO ROBSTVO -naprimer djezrie danak/ kat nazionalen praznik ! Fili ili Fobi – za darena svoboda ot sredovekovni zandani i tirania se kazva pone edno golemo BLAGODARIM . Zasramete se !!!

 19. Статията прескача факта, че именно Русия побутна Сърбия на удари в гръб България след Съединението. Русия накара Румъния да нападен в гръб при Междусъюзническата.
  Руската преса нарича Съединението….“Акт на предателство“, „Неблагодарни българи“. и тнт.
  Доцент – теляк, ибрикчия с доплама.

  1. Статията прескача всичко, което не е по опорните точки на Кремъл. Но само му погледни фотото на автора и ще ти стане всичко ясно.

  2. Ми като има годишнина по повода – напиши ти една статия за това…
   сега поводът е 3 март и авторът пише за него.
   аман от шизофреидни олихофрени….

 20. Sa jalost vsichki koito ne uvajavet jertvite na Rusia sa nashata Svoboda pokasva, che naroda ni e mnogo prost i saslujava da bade poroben! Jalko sa BG!

  1. А тези, които не уважават жертвите на Украйна какви са? Да не говорим за тези, дето не уважават кирилицата.

   1. Също такива идиоти кат феновете на поръчковия дисидент на луканов – плевнелиев.

 21. И още една заблуда на доцентчето, хем докторче
  на туи отгоре.
  Страшните гръцки и сръбски националисти ще ни
  направят гърци сърби!!! Ако си обеден в тази идея
  ти не си никакъв историк. Ако по този начин създаваш опорни точки на петта руска колона
  то ти си некъдърник…
  В Гърция и Сърбия никога не е имало национални
  движения. Те не знаят от къде да започнат. Нима Румъния и някогашната българска крепост Белград
  са били люлката на тези държави!!! От тези области
  започват туи наречените тяхни национални борби.
  Те са рожба на великите сили, които искат да си
  поделят териториите на болния човек Турция
  Липсата на национални движения в този раьон на
  Европа застави тези сили да започнат процес на
  “Nation Building”. Потушаването на бунтовете на
  Осман пазвантоглу във Видин и на Али Паша в
  Янина отвори пътя на създаването на тези нации.
  Силата на национализма им се вижда във всички
  войни стещу Турция до ПСВ.
  Друго е положението с България. В България е налице истинско Възраждане. Българският народ води легална борба за признаването ни като. народ и
  революционна борба за освобождение.Можете ли да обясните следното: 1 българска морава и областта
  около Враня бяха сравнително лесно посърбени а в
  западните покрайнини и Македония пълен крах на
  сърбизма.Егейска Македония и Тракия за да бъдат
  погърчени бе проведен най-жестокия геноцит срещу
  българите,за който вие подло мълчите. Интересно
  няма исторически факти за дескредитирането на
  българските възрожденци, докато за руската
  дипломация това е основната цел …
  Венецът на легалнатани борба за признаването ни
  български народ е ФЕРМАНЪТ НА СУЛТАНА ОТ
  1871 ГОДИНА а не маймунския договор в СанСтефано на българомразецс граф Игнатиев.
  Той като истински азиатец си отмъсти коварно
  заради фяскпото си в борбата за църковната ни независимост.
  И ето ти кажкожамити ДОЦЕНТ ДОКТОР ИСТОРИК
  прославяш този проклет договор, които ни изравни
  с изкуствено създадени нации, на които шовенестичните им идеи са създадени от чужденци.
  Мегали идея от руснаци а начертснието от поляци на френска дипломатическа служба. На кого служиш ???

  1. Ако си пиеш хапчетата ще си по обективен…

 22. Защо България не може нормално да празнува най-светлият си праздник от коментарийте се вижда ,че всеки има собствено мнение в България има Българска анадемия на науките с историческа секция защо политиците ще правят история .Историка проф.Андрей Пантев пише следното/труд 03.032018 г./“Родолюбието сега не е модерното отстъпва пред евроманията…ако искаш да скриеш историческо или лично задължение най добре е да намразиш неговия носител.Каква ненавист?Май Русия е попречила на нашето величие изгонвайки турците от нашите земи.Това не е български патент.Цялата работа идва от това,че Русия е тази ,без която освобождението нямаше да е факт.А малка част,но достатъчно гръмогласна,дори не крие ненависта си от самото споменаване на Русия.Продължавам с думите на руския патриарх Кирил „Да споменеш с добри думи геройтте българи,руснаци,не може да ми се обърне язика и да кажа поляци финландци литовци румънци“ итината е ,че Полша и като държава фигурира от 1917 г.Финландия от 1918 г.Румъния е участвала с 35000-40000 армия .Да не забравим,че българско опълченство е въоръжено с руско оръжие и получава САМАРСКОТО ЗНАМЕ в гр. Самара.На съмняващите за ролята на Русия в осдвобождението предлагам да посетят гр.Плевен.Язика на коментарийте не отговаря на културната комуникация.

 23. Интересна е илюстрацията/карикатурата към текста. Някак не пасва към писаното. Дори го опровергава. Този дето държи българското знаме пали руското със свещ. Свещта е обикновено символ на познанието или спасението. Посланието е истинските българи, които са в малцинство/ българското знаме е малко/ ни освобождават от пропагандата на която е символ огромното руско знаме носено от заблудени българи.

  1. От теб тук по-заблуден няма!

  2. и без да разсъждаваш си доказал, че си слабоумен – кат всички фенове на ценностите на поръчковия дисидент на луканов – плевнелиев.

 24. Статията я прочетох по диагонала,но коментарите бавно и внимателно.
  От всичко написано е очевадно ясно, че никакви руснаци не са ни освобождавали. Руска имперска армия не е стъпвала по това време отсам Дунава. Това са Британски войски, маскирани като руски и с мощната материална подкрепа с кораби царевица и други фуражи от другата страна на Атлантика. Вие как си представяте руснаци да победят мощната турска армия?! Естествено това е непобедимата по това време Британия. Как си мислите, че султана е клекнал да подпише мирен договор и признае България в етническите и граници?!
  Британска екпедиционна армия до Истанбул, флота в Дарданелите и готово. Ще подпише, къде ще ходи!
  Затова на следващия Трети март пред амбасадата на Нейно Величество. С молитвените килимчета, шалварите и т.н. Както си трябва. И теманета, 5 пъти.
  Благодарност трябва, уважение и респект. А не някакви пропагандни писания. Руснаци, глупости на търкалета. Русофилска пропаганда, с московско злато платена (доколкото го има де).

 25. Селският зелен чорап да се извини за позора, който ни натресе за 3-ти март.

 26. Zabel,
  Страшния турски Султан без никакъв натиск от
  външни сили подписа и публикува ферман в
  1871 годин с който определи границите на българския етнос. По демократичност този
  ферман съперничи на американската конституция-
  -образец за правата на човека . Така на пример в
  спора между гърци и българи за различните християнски вилаети е решен в точка 10 на фермана .
  Според този точка в безспорните вилаети се въвежда веднага българско богослужение с владици подчинени на булгарската църква в спорните вилаети в така определените етнически. да се проведат избори. Ако,забележете, 3/4от християните желаят българско богослужение те
  Влизат в лоното на българската църква. Това е
  гаранцията за демократичност и за всенародно
  решение на възникнал политически проблем .
  За сведение избори са проведени във всички
  вилаети в границите определени от фермана и е доказан българския характер на това , което вие продажници наричате СанСтефанска България.
  Тази България вече съществува в документите на
  Турция и друга би била съдбата и руските империалисти следваха това, което им бе разрешено от великите сили- да заставят Турция да
  изпълни решенията на цариграфската конференция

  1. Нещо не схванах края, но България от цариградската конференция няма нищо общо с границите на ферманската екзархия…

 27. На вниманието на МЦ-Опълчението е въоръжено с руско оръжие ама друг път!Руснаците са закупили от германците пушки „Шаспо“, които пък са пленени от французите и са воювали и амортизирани и са хартиени гилзи!Това е създавало изключителни трудности на опълченците и благодарение на изключителната си храброст успяват в битките!А никой не отрича,че армията на освободителите е руска.Но в нея участват финландци, поляци и украинци, които заслужават да бъдат споменати, като съставна част на руската имперска армия!Не могат да бъдат скрити!Няма как!

  1. както са били споменавани и „по комунистическо“ време на 3ти март.
   проблемът е, че и от едната страна и от другата се опитват да пренапишат историята, а плиткоумни отрепки, като феновете на неадекватния поръчков дисидент на луканов – росен плевнелиев, им помагат в това…

 28. Каква националност имат Каулбарс и Ернрот? Четете за тях в „Строителите…“ на С.Радев.Двамата са участници във войната.Има и други.Като почетете малко повечко,отколкото до настоящия момент,сами ще си отговорите на много въпроси!

 29. Тролчето „кмнр“ няма умора – иначе няма заплата. Статията на Й. Величков е от типа „Kрaдецът вика: „Дръжте крадеца!“. До 1991 г., в новата история на България (след Берлинския конгрес 1878 г.) 3 март никога не е бил национален празник – нито на Княжество България, нито на Царство България, нито на Народна република България – защо ли?

  1. те парите си вървят… независимо дали си троля или не на воля.
   дерзай.
   пп. преди 91ва си имахме 9 сепрември.

 30. УВАЖЕМИЯТ ДРУТАР ПРОСТО СИ НЯМА ПРЕДСТАВА КОЛКО ГОЛЯМА Е ТАЗИ “ МАЛКА ГРУПА“ , КОЯТО НЕБРЕЖНО ОПРЕЕДЕЛЯ КАТО – РУСОФОБИ !? ХУБАВО Е ДА ПРОЧЕТЕ МАЛКО ОТ ИСТОРИЯАТА НИ И ДА ВИДИ КОИ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ ОТ ВРЕМЕТО НА РУСКО ТУРСКАТА ВОЙНА СА БИЛИ НАРИЧАНИ – РУСОФОБИ И КАКВО СА ПРАВИЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ .ТЕ НЕ СА БИЛИ НА РУСКА ЯСЛА !!! ПО ТАЗИ ПРИЧИНА КЪМ КЪМ ТЯХ , РУСОФОБИТЕ Е ПРЕДПРИЕМАНО ВСИЧКО , ЗАВИСЕЩО ОТ РУСКАТА ХАЗНА И ТЯХНИТЕ ХРАНЕНИЦИ У НАС . ТОВА НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО ДО НАЩИ ДНИ , И ТОВА Е ЛАСМУСА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ОРИЕНТАЦИЯ И ПРИНАДЛЕЖНОСТ- ПОКАЗВАЩА КОИ СА ПАТРИОТИ И КОИ СА ХОРАТА НА МОСКВА, КОИ РАБОТИ ЗА БЪЛГАРИЯ И КОЙ РАБОТИ СРЕЩУ НЕЯ .

  1. Ей , тупан скапан , една шепа сте такива като тебе , и се познавате даже по начина , по който пишете – предимно неграмотно , обаче претенциозно , с аргументи присъщи на противници на българщината , със злоба , показваща безсилие пред фактите . А фактите са безмилостни – по нашите земи оставиха костите си 109498 руски воини – воини на император Александър втори , не на английската императрица , на американския президент или на някой друг !

  2. Дреме ми и за „русофилите“ и „русофобите“…
   Факт е, че когато някой е българофил и ТРИТЕ лагера се съюзяват срещу него…
   … а евроатлантицическите фенове на ценностите на плевнелиев сте си откровени олихофрени.

 31. Не е верно че Русия ни е освободила , освободили са ни англо-американските войски ,влезли в бой край Плевен и шипка и дали скъпи жертви , това се е криело до сега по политически причини ! Вицепремиера Валери Симеонов каза че в цяла България започва изграждане на паметници в знак на признателност към славната англо -американска армия дала свидни жертви на нашите земи , в София вече построиха паметник на амангло -американските пилоти загинали за нашата свобода !

 32. То и аз така чух че англоамериканците ни освободили , в учебниците по история вече било написано !

 33. Добре де , освободили , не освободили , окопирали , защо тогава във всички войни , както и сега , сме били против тях ,те са оттеглили войските си ,с тях сме били само от 1944 до 1989 г. , защо са позволили това , някой да каже ?

 34. Направо е радост за душата – антируските тролове надминаха себе си – от деветдесет гьола и локви мъкнат кал и помия да оцапат Русия и заслугите й към нашата българска нация . Обаче резултатът е плачевен за тях – от помията са омазани до ушите и смърдят надалече . А свестните българи сме мнозинство – поне 75-80% сме русофилите .

 35. Да ви кажа другаря Величков или е невежа или много лъже, но според мене по много и от двете. 1. Баку е завладян от русите през 1860 г., а не през 1806 г. Отнемат го с война от Персия. Тогава в града живеели само 18 000 татари. 2. Лъжливият невежа твърди, че по това време никой не се интересувал от добив на петрол, но истината е че даже Родшилдови и братята Нобел се „бият“ точно за концесията за добив на петрол и то още в 1873 г., каквато руският император дава и на едните и на другите, а руската империя постоянно праща в района войски за умиротворяването му, тъй като там нямало един кьорав руснак или християнин, а само мюсулмани и властта е била несигурна. Тия работи могат да се видят от записките на омразният на комунягите ген. Владимир Вазов, брата на Иван Вазов. А в САЩ добива на петрол е от още по-рано и в още по-големи мащаби. От друга страна в договора от Сан Стефано пише че Турция дължи на Русия за войната 1 милиард и 300 милиона златни франка, но фактически ще плати само 100 милиона. Останалата част Турция плаща точно със земи в Кавказ, и градове като Батуми и Карс макар че руснаците напълно загубват войната на кавказкият фронт, тъй като там основното население е мюсулманско и помага на турците, а тук на Балканите е обратно, русите побеждават защото българите са на тяхна страна. Но тъй като лъжите са страшно много ще трябва да напиша пост по-голям от статията на другаря, така че стига толкова!

 36. Трябва да си турчин или сиганин за да да мразиш и хулиш или отричаш Руския принос за освобождение от турското иго!

 37. Много хубава карикатура!
  Браво!
  Малката свещ на познанието вече е запалила голямото фалшиво руско знаме. Скоро ще изгори цялото!
  И ще остане само българското!
  Гениално!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.