Платила ли е всичко по банков път съпругата на председателя на ВКС, като е придобила луксозния си апартамент с два гаража от Артекс?

Мултиплицира се фалшивата новина, че Елисавета Панова е купила на силно занижени цени, защото отстъпила правото на строеж върху парцел на фирмата

Закупуването на луксозен апартамент от 172 кв. м. и два гаража в елитния столичен квартал "Изгрев" от фирмата на съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов – Елисавета, е реализирано на силно занижени спрямо пазарните към 2013 г. цени, потвърждава "Правен свят", публикувайки съдържанието на нотариалния акт, подписан между Елисавета Панова (към онзи момент все още Ганева - бел. ред.) и Весела Мирянова, собственик на натрупалата популярност в последната седмица като строителната фирма на властта – "Артекс". Обясненията за преференциалната цена може да се търсят във факта, че собствениците на "Артекс" - семейството архитекти Весела и Пламен Мирянови, се оказват кумове на Елисавета и Лозан Панови при сключването на гражданския брак между двамата на 14 февруари 2015 г., две седмици след избора на Панов за председател на ВКС.

От нотариалния акт (НА) по сделката, сключена на 14 април 2013 г., се разбира, че при данъчна оценка за отстъпеното право на строеж върху общо 211 кв. м. от 93 000 лв., фирмата на Панова – "Ганева 2000" ЕООД, плаща на "Артекс Инженеринг" символичната цена от 1000 евро. Как следва да се обясни това сериозно разминаване, би трябвало да се установи от проверката на Националната агенция за приходите, откъдето вече съобщиха, че проверяват строителя и неговите клиенти.

За самата строителна услуга в НА е посочено, че Елисавета Панова трябва да заплати на два пъти общо 80 000 евро. Съпругата на председателя на ВКС Елисавета Панова твърди пред сайт, собственост на подсъдимия издател Иво Прокопиев, че това е реалната цена на имота й. Според обясненията на Панова, която не е отговорила на многократните телефонни позвънявания на "Правен свят", цената била толкова изгодна, защото платила по-висока първоначална вноска. Става въпрос за сумата от 53 420 евро за 172 кв. м. и два гаража, съответно по 19,5 и 19,7 квадрата.

Към момента на сделката – март-април 2013 г., според един от най-големите сайтове за недвижими имоти, цената на квадратен метър в район "Изгрев" е била 1101 евро, т.е. около четири пъти повече от това, което Панова твърди, че е платила – 382 евро на квадрат. Дори и да се приеме за вярно това твърдение, то значи, че строителната компания е продала имота или без нито стотинка печалба, а вероятно дори и на загуба. Още повече, че сграда "Елемаг Дипломат" е сред най-луксозните в своя клас и дори е отличена в конкурса "Сграда на годината" 2014 г. Освен това, пак според записаното в нотариалния акт, фирмата на Панова става собственик освен на жилищата и гаражите, но и на идеалните части от правото на собственост върху урегулирания поземлен имот.

Справка в Имотния регистър на произволно избрани собственици на имоти в същата сграда на ул. "Елемаг" 32 показа, че известна българска дизайнерка е купила апартамент от 112 кв. и двоен гараж от 33 кв. м. на цена два пъти по-висока от тази на Панова. За това какви са пазарните цени в "Елемаг Дипломат", може да се съди и по актуална обява в сайт за недвижими имоти, според която и в момента се продава луксозен апартамент на цена от близо 2500 евро за квадрат. Разбира се, в нея са включени довършителните работи и обзавеждането, което, макар и луксозно, е частично.

За това каква би могла да е реалната сума, платена от Елисавета Панова за закупуването на имота, говори една от клаузите в нотариалния акт. Според нея – в случай, че купувачът бъде отстранен от някой или от всички недвижими имоти, то дружеството-продавач дължи връщане в двоен размер на всички получени суми – цената за покупка на правото на строеж и стойността на строителни работи, плюс неустойка в размер на 110 000 евро. Дори и да се приеме, че е практика платено капаро да се възстановява в двоен размер, то изникват поредица от въпроси – защо "Артекс" приема да дължи едни 110 000 евро на "Ганева 2000" ЕООД - сума, която сериозно надвишава размера на цената, на която е изповядана сделката? Означава ли това, че Панова е извършила плащания, които не са реализирани по банков път, което би било нарушение на данъчното законодателство, т.е. укриване на данъци? И каква, в крайна сметка, е реалната цена, която Елисавета Панова е платила на бъдещите си кумове за апартамента, в който сега живеят с Лозан Панов "под наем"? Точно така – семейство Панови плаща наем от 500 евро на месец на фирмата на Елисавета Панова – "Ганева 2000" ЕООД.

Изглежда, че въпросите за произхода на средствата при Елисавета и Лозан Панови трудно получават отговори, а когато все пак такива има, то те пораждат още по-големи съмнения за интегритета на най-висшия магистрат в държавата.

Факсимилета от Нотариалния акт на апартамента на жената на председателя на ВКС, станал публично достояние след коментар на Елисавета Панова за издание на подсъдимия Иво Прокопиев:

Втори ден в социалните мрежи и форуми, както и в сайтове, свързани или собственост на подсъдимите Цветан Василев и Иво Прокопиев, се мултиплицира фалшивата новина, че жената на председателя на ВКС Лозан Панова – Елисавета, е купила апартамента в кв. “Изгрев” на силно занижени цени (225 евро за кв.м. – 382 евро за кв.м.), защото тя е отстъпила правото на строеж върху парцел на фирмата “Артекс”. Проверката на "Блиц" установи, че автор на фалшивата новина се оказва Весислава Танчева, която в последните месеци се изявява в сайта на Огнян Стефанов - Агент Академик, работещ за интересите на Цветан Василев. Сред разпространителите на фалшивата новина е и бившият кришнар и отлъченият от партията на задкулисието “Дай, България” бивш протестър Асен Генов. Лъжата, че Панова е продала на “Артекс” парцела дори бе мултиплицирана от Генов в ефира на Нова, а “компетентният” водещ на БТВ Антон Хекимян също я пусна “случайно” в ефир, докато слушаше нарежданията на редактора в слушалката си.

Каква е истината? В нотариалния акт от 10 април 2013 г., който самата Елисавета Панова разпространи във вторник, е посочено, че “Артекс” продават на жената на председателя на ВКС – апартамент от 172 кв. и два гаража с обща площ 39 кв.м., както и идеалните части от парцела, находящ се на ул. “Елемаг” 32 в столичния кв. “Изгрев”. Агенция БЛИЦ направи подробна справка в Имотния регистър, която безусловно разкрива, че придобиването на парцела, на който “Артекс” през 2013-2014 г. изгражда суперлуксозната сграда “Диамант”, се е случило в периода 2005 – 2009 г. Собственици на парцела са: Румяна Кулагина, която срещу парцела си получава апартамент от 153 кв. м, Нели Абаджиева, която срещу земята си получава апартамент, магазин и мазе на ул. "Васил Друмев", Златка Желева, която срещу своя дял от земята на ул. “Елемаг” 32 получава имоти в блок на “Артекс” на ул. “Самоков”, както и пари и Йордан Стоилов, който заменя своя парцел срещу имот на ул. “Райко Алексиев”. Нито един от собствениците на парцела на ул. “Елемаг” 32 няма общо с Елисавета Панова, показа справката в Имотния регистър. Опитът жената на председателя на ВКС да бъде оневинена за скандално ниската цена, на която купува супер луксозния си имот, само показва, че подсъдимите са изпаднали в паника, че бъдещето на Лозан Панов в съдебната власт е предизвестено, а оттам и това, че шансовете им да получат оправдателни присъди за престъпления, в които са обвинени, сериозно намаляват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България