Плащаш 5 британски лири, ако оставяш пътници пред терминалите на летище Гетуик

Новата система ще заработи през 2021 г.

5 британски лири ще се плаща за всеки автомобил, който оставя пътници пред терминалите на близкото до британската столица Лондон летище Гетуик. Това съобщиха от ръководството на аеропорта. Новата такса ще бъде въведена от следващата година, а събраните от нея средства ще се използват за туширане на влиянието, оказано от мерките за неразпространение на COVID-19 върху финансовите резултати на летището.

Срещу плащане на таксата водачите освен кратък достъп до входа на терминалите, ще си осигурят и безплатно двучасово паркиране, както и безплатен трансфер от паркинга до терминалите.

В момента около 15 на сто от пътниците на летището отиват до терминала за отпътуване или за посрещане на пристигащи с автомобил. Новата такса цели и да намали негативното влияние на трафика върху околната среда.

Част от събраните средства ще се използват за инвестиции в устойчив транспорт, обяснява идеята главният търговски директор на аеропорта Джонатан Полард.

„Също така ще продължим да финансираме нашия дял от текущия проект за изграждане на нова железопътна гара на летището“, обяснява той. И допълва, че проектът е на стойност 150 милиона британски лири.“

Обмисля се и намалена месечна такса за тези, на които всекидневно се налага да водят и посрещат пътници от терминалите на Гетуик.

Коментари

Задължително поле