Плевнелиев: Ще приветствам активното включване на Радев в излизането от политическата криза

Държавният глава Росен Плевнелиев проведе консултации с Парламентарната група на Движение за права и свободи в рамките на конституционната процедура след гласуваната оставка на правителството на министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от "Дондуков" 2. С представителите на парламентарните групи държавният глава дискутира възможността да бъде съставено ново правителство в рамките на действащото Народно събрание, възможните дати за предсрочни парламентарни избори, както и неотложните приоритети, които са на дневен ред в 43-ото Народно събрание.

„Като държавен глава ще положа всички усилия политическата криза да не се превърне в парламентарна и да не доведе до оставката на Народното събрание. В тези си действия ще се опирам на здравата основа на Конституцията и на върховенството на правото и закона, така както действах и при предишните две кризи в рамките на моя мандат“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред представителите на Парламентарната група на Движение за права и свободи.

На консултациите държавният глава заяви, че ще гарантира плавния преход на предаване на властта на новоизбрания президент на Република България като ще се ръководи от желанието за стабилност, приемственост и диалог. “Съзнавам водещата роля на новоизбрания президент и ще приветствам активното му включване, за да можем да се обединим около пътя, по който да излезем от политическата криза, в която се намираме“, допълни президентът.

След приключване на кръга от консултации с парламентарно представените партии в 43-то Народно събрание, държавният глава ще пристъпи към следващата конституционна процедура, а именно връчване на проучвателни мандати.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви след консултациите с президента, че според партията, Плевнелиев няма нито юридическо, нито морално право да участва в съставянето на служебно правителство.

Коментари

Задължително поле