Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 23 ноември 2019

Дневен хороскоп на Алена за събота, 23.11.2019

На 23 ноември 2019 да почерпят

Сръбски министър: Не сме като България, сами избираме приятелите си

Разследват смърт на служител на енергото върху електрически стълб

Мария Габриел: Постът заместник-председател в ЕНП дава възможности и влияние

Глобална епидемия от обездвижване сред децата

Спешен медик е уволнен в Габрово заради пациентка, починала от масивен инфаркт

Вучич: Руснаците не ни дават нищо даром

ООН: Въздушните удари в Йемен са намалели рязко

Берлускони в болница, паднал на конгреса на ЕНП в Загреб

Учител предотврати масова стрелба в сръбско школо

Ваксините за грип свършиха Няма нито една доза в аптечната мрежа, няма да има и нови доставки

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Българска фирма измами Енрике Иглесиас, турнето му е отменено

Пловдивският клошар подпалил още две свои предишни „квартири“

Майката на 44-годишния Любомир Данчев загинала мистериозно при пожар
Обвиняемият е освителстван в психодиспансера с диагноза „дебилност и лека олигофрения „

Палежът на склада на ъгъла на ул. „Екзарх Йосиф“ и „Иван Вазов“ в Пловдив, за който за 72 часа в полицейския арест бе задържан 44-годишният клошар Любомир Данчев, не е първи подобен случай с негово участие, съобщи окръжният прокурор Румен Попов.

По време на разпитите бездомникът си е признал за още два подобни случая в необитаеми жилища, в които се бил подслонил – първият е през 2000 г., а вторият – през 2008 г. „В стаята на четвъртия етаж на тютюневия склад, където е бил за последно в деня на пожара, е намерен сак с предварително подготвени дрехи, което е доказателство, че е смятал да се мести в друго жилище. Никой друг освен Любомир Данчев не е имал достъп до въпросния четвърти етаж, който той е обитавал и е заключвал с катинар. Разполагаме и с още куп други доказателства, които ще изложим, където трябва и когато му дойде времето – в съдебната зала“, допълни Румен Попов.

Той разкри, че задържаният по обвинение за умишлен палеж Любомир Данчев не е отрекъл своята съпричастност към подпалването на пожара и дори обяснил, че сякаш някакво проклятие тегне над него, тъй като последните три жилища, които е обитавал, били опожарени. Най-вероятно искрата е тръгнала от незагасен фас от цигара, който обвиняемият хвърлил в кошче, пълно с хартии.

Наблюдаващият случая прокурор Костадин Паскалев допълни, че Любомир Данчев се води на отчет в Психодиспансера и за последно е бил освидетелстван през 2015 г. по друго дело срещу него, а диагнозата е била „лека олигофрения и дебилност“. Тя обаче не е попречила криминално проявеният и многократно осъждан мъж да бъде пратен отново зад решетките, откъдето излязал на 12 март 2016 г. Именно тогава се заселил в тютюневия склад, собственик на фирма „Р.И.П.А“ ООД, зад която стоят група италиански бизнесмени.

Любомир Данчев е от многолюдна пловдивска фамилия, в която има психично болни. „Ван дер Любо“ имал още двама братя и две сестри, а преди години семейството живеело в порутена къща в квартала край Понеделник пазара в подножието на Стария град. Бащата бил пияница и имал сериозни психически отклонения, а петте деца останали пълни сираци, след като през 1979 г. майката загинала при мистериозни обстоятелства при нелеп битов инцидент. Тя изгоряла жива, докато опитвала да запали огън, за да вари зимнина в двора на къщата си, която по-късно била разрушена. Така Любо станал клошар, а с течение на времето спрял да контактува с братята и сестрите си.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.