Пловдивски студенти миксират фънк и роден фолклор

 

Студенти от специалността „Музика” на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” сформираха вокално-инструментална формация „Жарава”, която по лек, елегантен и неповторим начин съчетава и миксира съвременен фънк с български фолклор, така че да подтикне младото поколение у нас да се върне обратно към корените си.

Mомчетата и момичетата от най-големия вуз в Пловдив вече заснеха първия си видеоклип из няколко от най-популярните локации в града под тепетата, а песента е кавър на популярната песен „Чичовите конье“. В нея трите горещи девойки певици от „Жарава” съчетават фънк лятно звучене с български фолклорни инструменти като гъдулка, тъпан и гайда с клавир и барабани в опита си да обогатят модерната музика.

Формация „Жарава“ се появява по идея на преподавателя в Пловдивския университет Владимир Величков, а групата вече засне и първото си видео към песента „Чичовите конье“. „Във видеото обхванахме емблематични за Пловдив места.

Снимахме на надписа PLOVDIV 2019 на стълбите на Каменица, на Рахат тепе по залез слънце, пред бирария „Котка и Мишка“ в артквартал „Капана”, а на финала бяхме на Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина“, разказва Владо Величков. Освен музикантите в продукцията са се включили и народни танцьори, които заиграха по павираните улици в квартала на творческите индустрии. Макар идеята да е чудесна, реализацията на подобен проект изобщо не е лесна задача, признават от формация „Жарава”. Момчетата и момичетата са много благодарни на ръководството на Пловдивския университет, който е поел разходите по заснемането на видеото, чиято обработка тече в момента, но съвсем скоро ще бъде факт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони