Пловдив е сред най-добрите имотни пазари

Пловдив беше включен от Forbes сред най-добрите нововъзникващи имотни пазари в Европа. След като някои компании напуснат Великобритания заради Брекзит и се установят в други страни, на Стария континент ще се появят нови центрове на търговия, а инвеститорите в имоти се мъчат да прогнозират къде е най-добре да вложат ресурсите си. Имотите в градовете, където големи компании прехвърлят дейността си заради Брекзит, се очаква сериозно да поскъпнат. Дейността си местят компании с глобално присъствие, които се нуждаят от достъп до големи летища и квалифицирана работна ръка. Те ще донесат високи заплати в градовете, в които инвестират, и жилищните пазари бързо ще се приспособят. LeadingRe, консорциум от близо 600 имотни агенции в 70 страни, следи как се представят пазарите на имоти и е предоставил данните си на Forbes.

Пловдив е вторият по големина град в България, който от началото на тази година е Европейска столица на културата, което означава, че ще бъде във фокуса на туристите до декември, поясняват от Forbes. Тенденциите при цените на имотите в Пловдив са сходни с тези в София, където жилищата от среден клас поскъпнаха с около 9% през миналата година. Жилищата в луксозния сегмент са поскъпнали с 6%. Въпреки че това не е двуцифрен растеж, инвестициите, които ще дойдат заради факта, че Пловдив е Европейска столица на културата, ще увеличат значително ръста само след една година, прогнозира Forbes.

Сред другите пазари с добри перспективи са Загреб (Хърватия), Лисабон (Португалия), Фелдкирх и Блуденц (Австрия) и Ротердам (Холандия).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти