Плодолечение е равно на добро настроение

Деница Евтимова се отървава от шепа хапчета

34-1

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали близо 45000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Програмистката Деница Евтимова от София решила да пробва лечението с плодове, чай и мед, след като списъкът с медикаменти за диагнозите й станал потискащо дълъг. За д-р Емилова научила от майката на своя приятелка, избавила се в медицинския център на лекарката от диабет тип 2.

Имала го вече от 8 години и Деница. Лекували я без успех с хранителен режим, добавки и медикаменти. Лежала и в ендокринологична клиника. При младата жена се установили и ранни неврологични и офталмологични усложнения. Според д-р Емилова диабетът от втори тип, срещан допреди години при възрастните хора, все по-често се проявява в младежка възраст, а дори и при деца.

При първото си идване в медицинския център през февруари 2017 г. Деница имала освен диабета ускорен пулс, поликистозни яйчници, повишени нива на лош холестерол, втора степен омазняване на черния дроб, струма и тежала 86 кг. От лечението на поликистозата с кортизол се увеличило и кръвното налягане. Стигнало до 180/110.

Цели 15 години страдала от главоболие с пристъпи на гадене и непоносимост към светлината и шума. Не се налагало да обяснява детайлите на кошмара си на д-р Емилова, защото преди да изпита върху себе си лечението с плодове, чай и мед, самата лекарка страдала от мъчителна мигрена. За това убедено насърчила Деница да се довери на програмата и да чака резултатите буквално след дни. Преди първото гладуване Деница вземала по 9 хапчета дневно, днес този обременяващ факт е останал в миналото.

Първото гладуване било 20-дневно, последвано от 25 дни захранване в домашни условия. Младата жена спазвала съвсем точно индивидуалната си програма за захранване, направена в центъра. Споделя, че не е имала никакви трудности и определя менюто като разнообразно.

Най-удивена била, че може да се движи на воля, да изкачва стълби, да се усмихва. Преди това светът бил в сиви тонове, а когато се смъквала на земята от липса на енергия, се налагало да я вдигат двама души, за да стъпи на крака и да събере цялата си воля за няколко крачки. На петия ден от гладуването направила 40 коремни преси. Усещала лекота, съчетана с неподозирани сили.

По-рано Деница консумирала огромни количества мляко и сирене, бял хляб, до 300 г месо на обед и по 4-6 кафета. Основното й меню сега е от различни фрешове. Натовареният работен ден често минава с около 2 литра прясно изцедени сокове. Вкусът й към храната е много променен и за обед и вечеря избира малко количество постно ястие с голяма салата. Веднъж седмично консумира яйца или сирене, но и него вече често заменя с тофу.

През юни Деница направила следващата си програма - от 25 дни. Изследванията след захранването показали, че е излязла от порочния кръг на болести, медикаменти, увреждания. Свалени били 14 кг, от които 11 мазнини. С нормални показатели били вече черният дроб, пулсът, кръвната захар, холестеролът. От поликистозата нямало и помен, и яйчниците постепенно се връщали към нормален ритъм и било истинско чудо, че това става по щадящ и бърз начина.

Според Деница програмата в медицинския център е перфектно организирана, за да се чувстват пациентите добре. Младата жена не пропуска сутрешния гимнастически комплекс, подготвен и показван от д-р Емилова, лекциите, кулинарното училище. Обогатила се е с конкретни полезни знания, а най-важното е, че промяната се постига по забавен и приятен начин. Важно е да скъсаш с шаблоните - в храненето, и в мисленето.

Съвет на Веселин Станков - консултант сътрудник в медицинския център на д-р Емилова

Колко дълъг е „работният ден“ на фреша

фреш

Не всички фрешове са подходящи се съхранение и консумация през целия ден. При отстраняване на целулозата (фибрите) от плода, той лесно бива изложен на окислителното действие на кислорода. При цитрусите това не е особен проблем в рамките на деня, защото именно цитрусовата киселина играе ролята на естествен консервант, тъй като е силен антиоксидант.

Далеч не стоят така нещата с фрешове от ябълка или круша например. Ако сме принудени да ги цедим сутрин и да ги вземем със себе си на работното място, добра идея е да добавим малко количество лимонов сок, който ще осигури известна защита от оксидация.

Хумус /една порция/

хумус

Рецептата е на Илия Илиев - главен готвач в медицинския център на д-р Емилова, и е приложима за природосъобразно хранене. При захранване не бива да се ползват чесън и сол.

100 г суров нахут се накисват в студена вода за една нощ. На сутринта се прецежда и изплаква и се сварява, след което се поставя в блендер заедно с около 30 мл вода, сока от 1/2 лимон, 1 с. л. сусамов тахан, 1/2 скилидка чесън, 1 щипка хималайска или морска сол, 1 щипка кимион. Блендира се до гладка хомогенна смес.

При сервиране се прибавят накълцан магданоз, червен пипер и зехтин /на вкус/.

Коментари

Задължително поле