Плодородната земя поскъпна с 200-300 лв.

Край Балчик сключват сделки за 3000 лева за декар

Високите ренти допринасят за покачване на цените

Най-много купуват арендатори

Земеделска земя в района на Добрич е поскъпнала средно с 200-300 лв. за една година. Високите ренти през плодородната 2021 г. вдигнаха цената на земята в Добруджа като има сделки и за 3000 лв. за декар, казва председателят на Регионалното сдружение за недвижими имоти Павлина Тодорова.

Ръстът идва след белязаната от сушата 2020 г., когато в областта се намираха парцели и за под 2000 лв. за декар. Ренти от 100-120 лв. за декар, които се изплащаха на собствениците, са основният “двигател” за поскъпването, обяснява Тодорова. За сравнение - през 2020 г. заради ниските добиви собствениците на земя получиха възнаграждение от арендатори и кооперации едва по 30-50 лв.

Има огромен интерес към покупката на земя, но продавачите са малко, каза шефът на една от големите агенции за недвижими имоти в региона Ралица Кулева. Тя смята, че дадените по-високи ренти задържат предлагането. Според Кулева нивите са поскъпнали средно с 15 на сто за година.

Най-скъпите ниви са около Балчик. Сега полетата в община Балчик, където земеделските ренти са най-високи, вървят между 2800-3000 лв. за декар и дори над тази граница, посочват брокери. Най-плодородният чернозем край Генерал Тошево се предлага за 2700 лв., а край Каварна - за около 2500 лв. за декар. Дори в Тервелския край, където сделките обичайно са по-малко, нивите достигнаха цена от 2300 лв. за декар, обобщава Кулева.

При високите добиви през последното лято цените на земята в Добричкия регион се върнаха на равнището отпреди сушата - средно по 2500-2600 лв. за декар, както се търгуваха през стопанската 2018-2019 г., обяснява Димитър Коларов, мениджър в кантората в Добрич на една от големите агенции за недвижими имоти в страната. През първата година от пандемията най-скъпите парцели са се продавали по около 2100-2200 лв. Брокерът добавя, че и сега най-много земя търсят арендаторите.

Наред с големите земеделски производители пазарът привлича и обикновени хора, които търсят защита от инфлацията, добави Ралица Кулева. Според нея дребните инвеститори влагат парите си в земеделски парцели и заради отрицателните лихви по банковите депозити, като не крият и тревогата си какво ще се случи със спестяванията им, ако бъде въведено еврото. По думите є заедно с огромния интерес към земеделската земя в региона се засилва и търсенето на селски имоти предимно от млади хора. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес