Иран е освободил плаващия под британски флаг танкер „Стена имперо“

Рибарите: Попчето смени паламуда край Бургас

Наш боксьор загина на ринга

Съмнителен пакет затвори летището в Манчестър

Повече от 340 вторични труса в Албания В събота в страната бяха регистрирани земетресения с магнитуд 5,6 и 5,3 по Рихтер

55 маломерни паралелки в община Търговище Недостигът на деца за нормални класове общо е 271

Фестивал на любителски театри стартира в Лом

25 българи оставени от Wizz Аir на летището във Франкфурт Сред зарязаните пътници е и двукратният световният шампион по културизъм Христомир Христов от Велико Търново

Бързият влак от Бургас за София аварира край Твърдица заради повреда в локомотива

Експерт: Фалитът на „Томас Кук“ ще се отрази и на българския туризъм

Премиерът откри 75-тото издание на Международния технически панаир в Пловдив (ВИДЕО) Държавата прави всичко, което зависи от нея за икономическия просперитет, заяви Борисов

Арестуваха мъж с немски бус, пробвал да подкупи катаджии

250 дка смесени гори пламтят до границата със Сърбия

Борисов в Пловдив: Милиони наляха от Америка за България в различни обекти (ВИДЕО)

Отстраниха от длъжност кардиолога, поставял стентове на здрави сърца

Повдигнаха обвинение на зам.-министъра на външните работи Христо Ангеличин

Христо Ангеличин

Зам.-министърът на външните работи Христо Ангеличин се намира в следствения отдел и му се предявява постановление за привличане в качеството на обвиняем за извършено престъпление по служба. Това заяви пред журналисти в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде „Фокус”.

По думите на прокурор Арнаудова разследването е започнало преди около 1 месец и е по повод подаден сигнал от народния от представител от „БСП лява България” Кристиан Вигенин.

В качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – зам.-министър на външните работи, с цел да набави за дружество конкретна облага, е нарушил служебните си задължения, в резултат на което е създал реална опасност да настъпят значителни вредни последици за МВнР в размер на около 840 хил. лева. Каза още говорителят на СГП Зорница Таскова, по повод на информацията за привличането като обвиняем за престъпление по служба на зам.-министърът на външните работи Христо Ангеличин.

По думите ѝ обвинението касае действията на зам.-министър Ангеличин в периода 17 ноември 2016г. – 5 декември 2016г. По данните на държавното обвинение, от 8 октомври 2015г. Христо Ангеличин е упълномощен да отговаря за контрола и дейността на 3 дирекции в МВнР – „Бюджет и финанси”, „Сигурност” и „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване. „Във връзка с председателството на ЕС от страна на България, МВнР изготвя план за подготовка на държавата.

Част от този план включва подмяна на телефонните централи в задграничните ни представителства. В плана изрично е разписано, че следва да бъде обявена обществена поръчка по ЗОП и чрез нея да бъде определен изпълнител. Въпреки, че е запознат с изискванията на ЗОП, с плана за действие на МВнР, както и със служебните си задължения, Христо Ангеличин разпраща до 15 представителства на България в чужбина грами, в които разпорежда на нашите задгранични представители да извършат плащания по сметка на посочено то него дружество”, обясни говорителят на Софийска градска прокуратура.

По думите ѝ веднага след постъпването на сигнала за тези действия е започнала проверка на ДАНС, която на практика е предотвратила реалното настъпване на вредните последици. „Част от представителствата не извършват плащания, а тези, които са извършили, изискват незабавно връщане на сумите”, допълни Зорница Таскова. Предвидено е спрямо зам.-министър Ангеличин бъде взета мярка за неотклонение „подписка“, а ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание „лишаване от свобода” за срок до 5 години, както и лишаване от права.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.