Повреда при съперници уреди Фетел с победа

Себастиан Фетел поднесе изненадата в Мелбърн и спечели Гран при на Австралия, първи кръг от сезона във Формула 1. Пилотът на „Ферари“ беше големият печеливш от гонката, която се превърна в разочарование за действащия световен шампион Люис Хамилтън. Лош късмет развали перфектния уикенд за звездата на „Мерцедес“, който остана втори пред другия пилот на „скудерията“ Кими Райконен.

Хамилтън стартира от поулпозишън и правеше всичко както трябва до 23-ата обиколка, когато Кевин Магнусен се прибра в бокса на „Хаас“, а малко по-късно спря на пистата, тъй като една от гумите му не беше добре закрепена. Почти веднага същото се случи и със съотборника му Ромен Грожан, а техническият проблем на американския тим обърна състезанието с главата надолу.

Наложи се на пистата да излезе кола за сигурност, което анулира аванса на Хамилтън. Нещо повече – Фетел се възползва и оглави подреждането заради забавяне на своето влизане в бокса. Германецът удържа първото място с перфектно каране до финала.

„Наистина имахме късмет, но и успяхме да го хванем с отличната си стратегия – похвали се Фетел. – Люис беше страхотен в квалификацията и аз наистина се молех да стане нещо и да има кола за сигурност. Много сме щастливи, но сме наясно, че всъщност изоставаме от „Мерцедес“ в момента. Миналата година сякаш бяхме по-равностойни.“

Дребните технически проблеми белязаха първия старт от сезона. Освен издънките на „Хаас“, се запомни и твърде краткият дебют – едва 5 обиколки – на руснака Сергей Сироткин. Оказа се, че плик от сандвич е запушил охлаждането на спирачките му, които бързо прегряли.

„Педалът изобщо не работеше, имам късмет, че колата ми още е цяла“, призна пилотът на „Уилямс“. Карлос Сайнц-младши пък си изпати от повредена тръбичка за вода в каската му.

„Изпих доста, но повечето се изля върху лицето ми – разказа испанецът. – Стомахът ми се напълни с вода и се чувствах ужасно на бързите завои. Не знам как не повърнах.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт