Погром в Тбилиси на антируски протести (обзор)

Най-малко 240 души са пострадали при сблъсъците в четвъртък вечерта на антируски протест в Тбилиси.

Президентът на Грузия обвини „петата колона” на Москва

Парламентарният шеф Кобахидзе подаде оставка

Грузинската президентка Саломе Зурабишвили нарече Русия „враг и окупатор” на Грузия и обвини Москва, че използва „петата си колона”, за да сее раздори в бившата съветска република, предаде Ройтерс.

Изявлението є дойде след като протести в столицата Тблиси в четвъртък прераснаха в кървави сблъсъци между демонстранти и силите на реда, при които по последни данни са били ранени над 240 души.

Грузинската полиция използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне протестиращите, които се опитваха да щурмуват сградата на парламента в кавказката република.

Разпалването на страстите бе предизвикано от изказване на депутата от Държавната дума на Русия Сергей Гаврилов, направено на руски език от председателското място в законодателното събрание в Тбилиси. Двете държави не поддържат дипломатически отношения от войната помежду им през август 2008 г., когато Москва призна за независими отцепническите райони Абхазия и Северна Осетия, населени предимно с рускоговорящо население.

Визитата на Гаврилов бе по повод 26-тата сесия на общото събрание Международна асамблея на православието (МАП), която обединява депутати от парламентите на 21 държави (включително България) и е създадена през 1993 г. по инициатива на Гърция.

„Радикалната част от грузинската опозиция използва участието на руската делегация в Общото събрание на Международната асамблея на православието, за да организира безредици”, заяви руският заместник-министър на външните работи Григорий Карасин, цитиран от ТАСС. „Някои радикални грузински политици правят всичко, за да попречат на нормализиране на отношенията между Москва и Тбилиси”, подчерта той. И допълни, че „Русия ще продължи методичната си и спокойна работа за изграждане и активизиране на отношенията с Грузия”.

Заради размириците в родината си Зурабишвили прекрати официалната си визита в Беларус, където пристигна в четвъртък.

Председателят на грузинския парламент Иракли Кобахидзе пък прекъсна посещението си в Азербайджан и напусна Баку. А след това подаде оставка като знак на поемане на отговорност пред народа, съобщи РИА „Новости”.

Коментари

Задължително поле