Подкрепа на крайната десница свали премиер

Томас Кемерих обяви, че при създалата се ситуация оставката му е “неизбежна”.

Партията на Меркел обвинена в сговор с “Алтернатива за Германия”

Премиерът на Тюрингия - либералът Томас Кемерих, подаде оставка, за да отвори възможност за нови избори в германската федерална провинция. Това стана часове, след като бе избран на поста, предаде Би Би Си.

Причината за оттеглянето му е фактът, че победи с гласовете на крайнодясната “Алтернатива за Германия” (АзГ). В Германия съюзяването на която и да е партия с крайната десница, която вече е представена в парламентите на всички федерални провинции, както и в Бундестага, е табу. Затова решаващата подкрепа на АзГ за Кемерих предизвика сътресение в страната, включително и протести в различни градове.

Вотът се проведе късно в сряда. Фаворит за премиер на Тюрингия бе досегашният премиер Бодо Рамелов, лидер на крайната левица, която спечели изборите в провинцията през октомври, но с недостатъчно мнозинство. Десните християндемократи (на канцлерката Ангела Меркел) решиха да подкрепят за премиерския пост Кемерих, чиито либерали едва успяха да влязат в местния парламент с едва 5% подкрепа.

На вота в сряда Рамелов получи 44 гласа - само един глас по-малко от Кемерих, когото подкрепиха 45-ма. Решаващи за този резултат бяха гласовете на представителите на АзГ, които неочаквано застанаха зад Кемерих.

Критици заподозряха християндемократите в съюзяване с АзГ, макар че първите отрекоха договорки и обвиниха крайната десница, че им е изиграла трик.

Канцлерката Ангела Меркел нарече избирането по този начин на Кемерих “непростимо” и се обяви за анулиране на вота.

Коментари

Задължително поле