Пожарникари и доброволци укротиха огъня в гората край Стрелча

ОДМВР-Пазарджик

Пожарът в иглолистната гора в землището на Стрелча вече е обграден от всички страни, като неговото разрастване е спряно и развитието му извън тази зона е блокирано, съобщи за говорителят на ОДМВР-Пазарджик Мирослав Стоянов. Огнената стихия обхвана района във вторник, малко преди 10 часа.

Общата засегната площ все не още не може да бъде конкретизирана, но пламъците са се разпространили е в широк периметър. 

На място и към момента има изключително много пожарникари от всички районни служби областта, представители на горското стопанство с техника и не на последно място много доброволци – жители на Панагюрище, Стрелча, Копривщица, в това число и хора, които са се отзовали със собствени автомобили, лопати, пръскачки и гасят огнищата в големия пек навън. 

От изключителна важност за предотвратяването на разрастването му към град Стрелча е изиграло, макар и в ограниченото му време, включването на хеликоптера, изпратен от Авиобаза Крумово. И към този час се работи изключително интензивно, на място продължава да е и тежка техника от "Асарел Медет" АД, с която се правят просеки. 

Допълнителни усложнения създава вятърът, който непрекъснато сменя посоката си и създава опасност от разпалването на още огнища. От Община Стрелча осигуряват вода и храна на всички участващи в потушаването на пожара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини