Абитуриенти от приемни семейства празнуваха във „Вечерта на успелите“, организирана от НАПГ и А1

  • А1 и НАПГ традиционно организират специално тържество за децата в приемна грижа по повод завършването на средно образование за седми пореден път
  • Тази година шест момичета и седем момчета празнуваха бала си заедно със своите приемни родители и приятели на каузата
  • В последните над 10 години инвестицията на А1 в каузата надвишава половин милион лева под различни форми на финансиране

 Седмата поред „Вечер на успелите“ отбеляза успешното завършване на средно образование на 13 абитуриенти от приемни семейства. Специалното тържество се организира традиционно от А1 и Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ). В присъствието на своите приемни родители седемте младежи и шест девойки, отпразнуваха абитуриентския си бал заедно с приятели на каузата, сред които представители на институциите, неправителствения сектор и шоу бизнеса.

Абитуриентите са завършили различни училища от цяла България. Част от тях живеят с приемните си семейства в областни градове като Стара Загора, Перник, Разград, Смолян, а други са от по-малки населени места като Панагюрище, Дряново, Нови Пазар, селата Климентово, Арчар, Люлин, Езерче, Виево, и Памукчии. Мечтите и плановете за бъдещето на абитуриентите са пъстроцветни, като самите тях. Професиите, към които са се устремили варират от медицинска сестра, фризьор, камериерка и полицай, до компютърен специалист, актриса, програмист, фотограф.

Нина Неделчева-Георгиева от „Корпоративни комуникации“ на А1 България поздрави 13-те младежи и девойки със завършване на средното образование и подари от името на компанията смарт часовник на всеки от 13-те зрелостници. „Вечерта на успелите се превърна в традиция, с която празнуваме личния Еверест на всяко от децата тук днес. Въпреки трудния старт, те преминават устремено през препятствията на живота, благодарение на волята си и обичта и грижата на своите приемни родители. Благодаря на всички приятели на каузата на приемната грижата за това, че заедно създаваме възможност за ново начало и бляскаво бъдеще на повече деца с трудна съдба,“ коментира Нина Неделчева-Георгиева.

Александър Миланов, изпълнителен директор на Националната асоциация за приемна грижа, приветства абитуриентите и техните приемни родители по време на официалното откриване: „Поздравявам младите хора за това, че въпреки трудния старт в живота, те се справят с препятствията по пътя с помощта и грижата на своите приемни родители. Когато има хора, които им дават толкова любов, това помага да се стопи болката и да се превъзмогне несправедливостта на предизвикателното начало. Адмирации и за техните приемни родители, които с грижата си спасяват детството и създава личности.“

 Поздравления за участниците във „Вечерта на успелите“ и техните приемни родители отправиха и публични личности, силно ангажирани с темите за образованието и децата. Сред тях бяха бившият министър на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и народните представители Деница Сачева, председател на Комисията по труда и социалната политика в последното Народно събрание, Елисавета Белобрадова, заместник-председател на Комисията по образованието и науката. Поздравления към участниците във „Вечерта на успелите“ отправи и заместник-председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ивайла Касърова. Орлин Павлов, Николаос Цитиридис и Валерия Войкова, полуфиналист от „Гласът на България“ също се включиха в празника на децата от приемна грижа.

Вечерта на успелите за отбелязване на завършването на средно образование на деца, отгледани в приемна грижа, е част от традиционната подкрепа на А1 за каузата за осигуряване на позитивна семейна среда за повече деца в страната. В последните над 10 години инвестицията на А1 в каузата надвишава половин милион лева под различни форми на финансиране. Наред с провеждането на ежегодни национални лагери за приемни деца и тийнейджъри, осигуряване на образователни пособия за учениците от приемни семейства, и насоки и кариерно консултиране за младежи, А1 подкрепя и церемонии за принос в приемната грижа и годишни срещи на приемните родители. Близо 100 000 лева инвестира А1 и в подкрепа на икономически уязвими семейства за предотвратяване на раздялата между биологичните родители и децата им чрез инициативата „Родители+“. Като част от нея за 2020 и 2021 организираните от НАПГ и финансирани от А1 дейности осигуриха финансова и емоционална подкрепа на над 400 уязвими семейства, така че да се предотврати раздялата между биологичните деца и родители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини