Пожарникари се съмняват за умишлен палеж в тютюневите складове

Пожарът в пловдивските тютюневи складове, който избухна вчера, вече е изцяло потушен. Екипи на пожарната са дежурили през цялата нощ и опасност от разрастване в момента няма, съобщи БТВ.

По официална информация от пожарната в Пловдив огънят е възникнал изненадващо. Първоначално се е разгорял със синкави пламъци, което говори, че е използвана запалителна течност.

В района има задушлива миризма, но вече няма гъсти облаци черен дим.

Унищожени са и четирите сгради - паметници на културата. Слабо засегната е била и пета сграда - отново тютюнев склад, но ремонтиран, в който в момента има фитнес център.

Пожарът се разрасна отново снощи около 22 ч. Докато пожарникарите се бореха да потушат пламъците в трите склада, пламна изненадващо четвърти, който се намира през една улица от стихията. Запали се целият покрив от близо 1000 кв.

Забелязани са синкави пламъци, което предполага, че огънят е пламнал умишлено. Подобни пламъци не са характерни за горене на дървена конструкция, посочи Цвятко Дешев, говорител противопожарна служба.

Снощи на място пристигна шефът на криминална полиция Георги Георгиев, който уточни, че още днес трябва да започне разследване на случая.

Кметът на Пловдив Иван Тотев отрече възможността Тютюневия град да остане в историята. "Имаме подробни скици и документи, ще възстановим сградите“, заяви той. По думите му никой няма представа къде се намират собствениците на четирите опожарени постройки. Също така няма данни те да са искали по официален път събаряне на някоя от сградите.

Покривът на четвъртия склад се е срутил, като огънят е обхванал и долните етажи. Постройката е изключително опасна дори и за огнеборците, които няма как да путошат пламъците.

През изминалата нощ токът в целия квартал на Тютюневия град бе спрян с цел да се обезопасят околните сгради. Най-близките обитаеми постройки се намират на 50 м.

Периметърът около складовете е напълно отцепен.

Коментари

Задължително поле