Пожарът в "Нотр Дам" е потушен, спасиха кръста и олтара

Макрон: Ще възстановим катедралата, нашата история и нашата съдба го изискват

Пожарът в Парижката Света Богородица - "Нотр Дам", е ликвидиран, съобщиха от противопожарната служба на френската столица.

„Пожарът е потушен, продължаваме да следим остатъчните пламъци и да охлаждаме горещите части на сградата, включително корабът и едновременно с това подсигуряваме, че пожарът няма да се възобнови“, се казва в съобщението.

Огънят унищожи почти целия покрив на катедралата и доведе до рухването на нейния шпиц. Пожарникарите успяха да предпазят от рухване двете основни кули и външните стени и се бориха да спасят религиозни реликви и безценни произведения на изкуството.

Олтарът и олтарният кръст на катедралата са спасени, заяви кметът на Париж Анн Идалго.

„На мястото на тавана, където беше кулата, зее дупка, а частите й лежат на пода. Олтарът и неговият кръст са спасени“, каза Идалго. „Всичко е по-малко ужасно, отколкото се страхувах“, допълни кметът.

Президентът Еманюел Макрон обеща на френския народ, че пострадалата катедрала ще бъде възстановена. „Тържествено ви обещавам, че ще възстановим катедралата. Всички заедно. От уртешния ден (16 април) започва набирането на средства както във Франция, така и извън нейните граници“, заяви Макрон пред журналисти на площада пред Парижката „Света Богородица“.

„Тази катедрала е част от френската история. Ние се гордеем с нея, успели сме да я издигнем преди повече от 800 години и я подобрявахме и надстроявахме век след век“, напомни той.

„Давам тържествено обещание, че този проект ще бъде осъществен през идните години. Ще съберем за това най-добрите таланти, те ще са много и ще имат положителен принос във възстановяването“, продължи Макрон. „Ще възстановим катедралата Парижката „Света Богородица“ – всички французи го очакват от нас, нашата история и нашата съдба го изискват от нас“, подчерта той в заключение.

Държавният глава заяви, че благодарение на парижките пожарникари, мобилизирани за гасенето на огъня в катедралата, е избегнат най-лошия сценарий. „Успяхме да избегнем най-лошото, но битката още не е спечелена“, заяви френският лидер пред журналистите, намиращи се на мястото на инцидента.Той добави, че „близките часове ще бъдат трудни“. „Благодарение на отдадеността на пожарникарите фасадата и двете главни камбанарии на катедралата не бяха разрушени“, съобщи Макрон.

Френският милиардер Франсоа-Анри Пино обеща 100 милиона евро за възстановяването на "Нотр Дам".

В изявление, изпратено до френските медии, изпълнителният директор на „Керинг груп“, която притежава модните къщи „Гучи“ и „Ив Сен Лоран“, заяви, че „средствата, нужни за цялостното възстановяване на Нотр Дам“, ще бъдат предоставени от инвестиционната компания на семейство Пино „Артемида“.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа