Пожарът в ТЕЦ "Марица Изток 2" е напълно загасен и няма замърсяване на околната среда

Снимка: БТВ

Пожарът в ТЕЦ "Марица Изток 2" е напълно загасен и няма замърсяване на околната среда, който застрашава работниците в централата и околните населени места, съобщи БНТ.

Пожарът е локализиран вчера около 16 часа и сега е напълно загасен, увери комисар Стоян Колев, директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Стара Загора. Изгорял е коминът на сероочистващата инсталация на Блок 8 на ТЕЦ. Благодарение на работата 16 екипа на пожарната не е допуснато разпространение на огъня до близкия цех, склад за въглища и комина на сероочистката на Блок 7.

Изгорелият комин няма да повлияе на работата на централата, тъй като така или иначе е бил в планов ремонт и не е работел. Самата сероочистваща инсталация не е засегната от огъня, каза комисар Колев.

"Няма замърсяване на околната среда и няма опасност за работниците в централата и хората в близост", заяви Гергана Минкова, областен управител на Стара Загора.

Областният управител съобщи, че данните от замерванията на въздуха са публикувани на интернет страницата на централата и могат да се следят от гражданите.

Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов информира, че вече е направен оглед на мястото на пожара и предстои събирането на показания, за да се определи причината за инцидента.

"Първоначална версия още няма. Това ще стане, след като бъдат изготвени техническите експертизи и извършено събиране на доказателства. Данни за умишлен палеж няма. Най-вероятно се касае за технически причини или човешка грешка."

Коментари

Задължително поле