Пожарът над Кресненското дефиле пак се развихря, вероятно отново ще идват на помощ хеликоптерите

КОРЕСПОНДЕНТЪТ НА ТРУД ЗА БЛАГОЕВГРАД ПРЕДАВА ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО

Пожарът над Кресненското дефиле не се предава и огньове отново избухват в периметрите, които до обяд бяха локализирани. Затова кризиснияТ щаб умува отново да повика на помощ двата хеликоптера от авиобаза Крумово.

Следобед се развихриха пламъци в района на село Ощава, пламна високо и над самото дефиле в района на Мечкул. Вятърът разгаря отново огнищата и хората уплашени отново излязоха от домовете си в засегнатите райони-Ощава, Осиково и Стара Кресна.

Вече два дни и една нощ 530 мъже –пожарникари, полиция, горски, доброволци от цялата страна не спират да гасят, да правят просеки, багери копаят. Битката е сериозна, но стихията не спира. Разгърната е на площ около 10 хиляди декара. Хората не помнят от над 50 години насам такова бедствие да е ставало в района. Пожарникарите и военните хвърлят огромни усилия да опазят домовете на хората, на помощ следобяд идва и жандармерията с високопроходима техника. Вътрешният министър Радев и главният секретар Маринов са на място от два дни и лично ръководят заедно с пожарникар № 1 в републиката главен комисар Николов кризисния щаб.

По обяд хората бяха пуснати да видят домовете и стоката си, но следобед те сами отново излязоха, когато видяха,че отново се развихрят критични огнени точки. Във вчерашния ден бяха евакуирани над 100 човека предимно възрастни хора, но днес евакуацията бе отменена.

Ситуацията в района непрекъснато се променя заради вятъра и в уж затихнали огнища изненадващо отново припламват огнени езици. 40 пожарни буквално хвърчат като линейки по билото на Кресненското дефиле. Животните също бягат и се спасяват. А местните хора се отнасяха грижовно към тях и помагаха да се скрият. Те питаха защо нито един от „зелените“ и еко активисти не се появил на място, след като проглушиха ушите на хората колко са загрижени за Кресненското дефиле. Само прибират парите, коментираха жителите на Ощава.

Все още разследването не е установило с категоричност кой е виновен за огромния унищожителен пожар, но хората говорят,че в района на Мечкул е имало овчар, който е хвърлял пиратки по овцете и вероятно той е предизвикал бедствието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България