Пожар пламна в Сливен, очакват хеликоптер да се включи в гасенето

Пушеците от пожара се виждаха отдалеч и притесниха жителите на Сливен. Властите увериха, че опасност за гражданите и имотите им няма.

Огънят е тръгнал от незаконно горене на отпадъци в горска местност, има задържан 

Пожар в Сливен пламна в смесена гора над квартал „Комлука“. Сигнал в полицията е получен минути след 13 часа.  На място са изпратени шест автомобила на пожарната и горската дирекция, както и модул на военните. Участват и екипи на общинското предприятие по земеделие и гори. Два от специализираните автомобили на пожарната са разположени близо до къщите, опасност за имотите няма, увери директорът на РДПБЗН комисар Денчо Чомаков, цитиран от пресцентъра на общината. Поискан е хеликоптер да участва в гасенето. Очаква се той да бъде осигурен от авиобаза „Крумово“.
Кварталът е разположен на баир и това силно затруднява борбата с огъня. В следобедните часове пожарът е тръгнал нагоре. Изпратени са екипи на върха, където се намира инсталацията на православния кръст.  На място са освен комисар Чомаков, председателят на общинския съвет Димитър Митев и зам.-кметът Камен Костов. 

Призоваха доброволци да помагат

Междувременно от РДПБЗН отправиха призив за набиране на доброволци в гасенето. Сборният пункт бе в местността Абланово. От пожарната подчертаха, че доброволците трябва да са с подходящо облекло и да си носят вода.  
От ОД на МВР съобщиха, че за предизвикването на пожара вече има задържан. Пожарът вероятно е предизвикан от незаконно горене на отпадъци, което са извършвали група лица в горската местност над квартала. През изминалите години също са възниквали инциденти в този район, след като търсачи на метали за вторични суровини палеха огньове в гората над къщите, за да топят обвивките на кабели. 

Кметът и областният управител: Няма опасност за хората и къщите

Кметът на Сливен Стефан Радев и областният управител Чавдар Божурски направиха изявления. В отговор на притесненията на гражданите, и двамата отново увериха, че опасност за хората и къщите в „Комлука“ няма. „Ангажирани са всички сили и средства за борба с огъня, извикан е хеликоптер“, подчерта Божурски, който координира действията на държавните структури в рисковата ситуация.  

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България