Показват за първи път Самарското знаме в Търново

Прочутото Самарско знаме на Българското опълчение ще бъде показано за първи път във Велико Търново. Знаковото събитие се организира от областния всекидневник “Янтра ДНЕС”.

Националната светиня ще гостува в старата столица само за седмица и ще е част от изложбата “Търново, Освобождението и възкресението на България”. Флагът ще бъде посрещнат с военен ритуал пред сградата на музей “Възраждане и Учредително събрание” на 16 февруари от 11 часа, а след това там ще бъде открита и експозицията.

Светинята е предоставена специално за изложбата от Регионалния исторически музей в Стара Загора. Флагът е един от най-важните военни символи на Българската армия. Създаден е от монахини от руския град Самара и е дарен на Българското опълчение по време на Руско-турската война 1877-1878. Това е единственото знаме в историята на България, наградено с орден “За храброст”.

В изложбата ще бъдат показани още две светини– байрякът на Горнооряховските въстаници, който предоставя музеят в железничарския град, и знамето – плакет, с което търновци посрещат главнокомандващия руската армия ген. Николай Николаевич на 25 юни 1877 г.

Жителите и гостите на старата столица ще могат да видят и интересни артефакти – снимки, оръжия, оригинални униформи на български опълченци и руски воини, които се съхраняват във фондовете на РИМ в болярския град.

„Изложбата е част от кампанията “Търново, Освобождението и възкресението на България” на “Янтра ДНЕС”, посветена на 140-годишнината от Освобождението на България и 20-ия рожден ден на областния всекидневник. Сред съпътстващи събития са конкурс за ученическо и студентско творчество и Младежка научна сесия.

Събитията се провеждат с подкрепата на Община Велико Търново, Националня военен университет „Васил Левски“, Регионалния исторически музей и клуб “Традиция”.

Коментари

Задължително поле