Показват сватбената рокля на лейди Даяна

На снимките сватбената одежда изглежда измачкана заради плата.

За първи път от 25 години

Изложбата “Royal Style In The Making” ще бъде открита на 3 юни в двореца Кенсингтън

Според завещанието на принцесата пищният тоалет принадлежи на сина ѝ Хари

От сватбата на принц Чарлз и Даяна Спенсър на 29 юли 1981 г. минаха почти 40 години, но тържествената рокля на принцесата продължава да вълнува модните историци и да предизвиква спорове дали е била най-добрият избор, или пълен провал.

От 25 години легендарната сватбена рокля не е показвана извън кралското семейство, но сега синовете на лейди Ди - принцовете Уилям и Хари - са дали съгласие тя да бъде изложена в музея на двореца Кенсингтън. В този дворец навремето родителите им сключват брак. Изложбата “Royal Style In The Making” ще бъде открита на 3 юни.

С нелеката задача да ушият роклята за кралското бракосъчетание се заемат моделиерите Дейвид и Елизабет Еманюел. Към техните услуги принцесата е прибягвала и по-рано. Роклята на Даяна става най-известното им произведение. За направата ѝ е използвано огромно количество копринена тафта в цвят слонова кост, върху която са пришити десет хиляди естествени перли и хиляди блестящи камъчета. Шлейфът поставя световен рекорд, защото е дълъг цели 8 метра. За ушиването му отиват над 130 метра плат. Стойността на цялата рокля преди 40 години е 90 000 английски лири, сега тя се оценява на 35 500 паунда.

За съжаление, не всичко е обмислено докрай и тъкмо то дава повод на критикарите да твърдят, че платът не е бил подходящ за такава официална рокля. Копринената тафта е изключително тънък, нежен и поради това лесно повреждащ се материал. Тя не само се мачка, а и се къса като хартия. Да се изправи може единствено с ютия. Шаферките на булката се опитват периодично да изглаждат полата и ръкавите, но на архивните снимки ясно се вижда, че роклята на Даяна изглежда измачкана.

Затова пък, благодарение на обемната тъкан, булката изглежда като порцеланова статуетка. Гостите дори я сравняват с Малечка Палечка. За вида ѝ допринася не само роклята, но и фактът, че принцесата наистина слабее стремглаво преди сватбата. На всяка проба се налага дрехата да се коригира, включително в самия ден на тържеството.

Сега легендарната рокля ще може да бъде видяна от всички желаещи. Самата принцеса Даяна е искала един ден тоалетът ѝ да попадне в музей, по-точно в колекцията на Музея на Виктория и Албърт в двореца Кенсингтън. Той е създаден през 1852 г. и е най-големият в света за декоративно-приложни изкуства и дизайн с постоянна колекция от над 4,5 милиона експоната. Музеят е сред 20-те най-посещавани в света. Според завещанието на принцесата сега роклята е притежание на сина ѝ Хари.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица