Показват „Съкровищата на Земята” в Монтана

Изложба „Съкровища на Земята“ бе подредена в експозиционната зала на Историческия музей в Монтана по случай 22 април – Международния ден на Земята, съобщи шефката на музея д-р Ваня Иванова.

Показаните експонати са обособени в три основни раздела: „От недрата на земята“ - образци на минерали, скъпоценни камъни и изкопаеми горива; „Даровете на водата“ – черупки на миди и рапани, морски и сладководни перли и „Бижута” - обработени минерални и скъпоценни камъни от най-дълбока древност до днес.

„Посетителите имат възможност да видят как изглеждат нефтът, черните въглища, рудни образци, използвани за добив на желязо и над 100 минерала и скъпоценни камъни. Специален акцент е поставен върху разнообразните бижута, които са изработени от един единствен минерал - например хематит или черен оникс”, разказа д-р Иванова.

Във временната изложба, наред с експонати от музейните фондове, са включени и части от лични колекции – на Елеонора Ангелова, Вероника Свиленова, Аксения Горанова, Ивайло Георгиев, Ваня Иванова. Всеки посетител получава флаер с кратка информация за възникването и честванията досега на Международния ден на Земята.

Изложбата „Съкровища на Земята“ ще продължи в музея в Монтана до края на май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България