Поклонение пред делото на Кузман Шапкарев

Елисавета Шапкарева (писателка) и Борис Вангелов (депутат от ВМРО)

Родолюбиви българи, членове на Българското сдружение на родовете от Македония, писатели и депутати от ВМРО отбелязаха 110 години от смъртта на видния възрожденски книжовник и фолклорист Кузман Шапкарев. Сред присъстващите имаше и няколко поколения представители на Шапкаревия род. По повод годишнината на 18март беше отслужена панихида в столичния храм „Св. Седмочисленици”, а след това шествие с венци и цветя достигна паметната плоча, поставена на ъгъла на улиците „Кузман Шапкарев” и „ул. „Ген. Гурко” в София.

„През нелекия си живот той се бори за възраждане на българската църква, за въвеждане на българския език в училищата. Превръща Солунската гимназия в най-престижния институт на Балканите. Въпросът е: доколко ние притежаваме днес неговите добродетели и следваме примера му по родолюбие?” – каза Марио Примджанов – правнук на Кузман Шапкарев.

Елисавета Шапкарева говори за своя предходник от гледна точка на съвременната оценка: „Той ще остане завинаги в българската история като една светла възрожденска личност и наш дълг е да пазим българщината, независимо от политическите превратности”.

„Изключително много се вълнувам от темата за Македония. Една от първите книги, които прочетох – и то два пъти, беше „Възраждането на българите в Македония” от Кузман Шапкарев – тя е толкова увлекателна и би трябвало да се преиздаде и да се разпространява, за да знаят новите поколения какви личности са изградили основите на държавността и културата ни” – каза депутатът от ВМРО Борис Вангелов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура