Полицаят, гръмнал бандит, може да не получи обвинение (обзор)

Полицаят знаел, че бандитите заплашват жертвите си с оръжие, видял бягащият да бърка в чантата си и затова решил да го спре със стрелба.

Наблюдаващ прокурор преценява дали е нарушен Законът за МВР

При гонката униформеният изтървал служебния пистолет и стрелял с личния

Закарал го с патрулката в болница

Полицаят от Четвърто софийско районно управление, прострелял беглец при преследване, може и да не получи обвинение. Той и колегата му са получили описание на тримата бандити на около 18-годишна възраст, облечени със суичъри, които са извършили няколко грабежа в района на кварталите “Лозенец” и “Хладилника”.

Тримата цигани от квартал “Ботунец” ходели въоръжени с метална тръба и гумена палка, с които удряли жертвите си. Обирали момчета и момичета тийнейджъри, които до късно ходели по улиците. Заплашвали, че имат и оръжие, но никой от нападнатите не е виждал да вадят ножове или пистолети. Около 2 ч през нощта взели маратонките и чанта с 20 лв. на едно момиче, докато единият циганин го душил със слушалките на телефона.

Грабежът е насилствено престъпление, затова и полицаят, който е стрелял при задържане на беглеца, не е нарушил Закона за МВР, който забранява използване на оръжие срещу извършители на ненасилствени престъпления.

Раната на простреляния е в горната част на тялото. Засега се смята, че полицаят е гръмнал общо три пъти - два предупредително във въздуха и веднъж на месо. Но все още не са изяснени два въпроса. Първият е дали куршумът е от стоп патрон. Днес се заговори, че полицаят е използвал личния, а не служебния пистолет със стоп патроните, който изпаднал при гонката. Вторият въпрос е дали парчето олово или части от него са рикоширали от асфалта и променили траекторията си, докато полицаят стрелял в краката на беглеца с цел да запази живота му.

Полицаят е на 33 години, има 7 години стаж, награждаван е многократно за добра служба от различни министри. Свидетелка на улицата го е чула 3 пъти да вика: “Спри! Полиция! Ще стрелям!” След като прострелял беглеца, качил го сам в патрулката и го откарал в близката болница “Токуда”.

Днес Софийският районен съд остави зад решетките другите двама цигани от бандата от кв. “Ботунец”. Те са на 15 и 17 години и мярката им се гледа при закрити врата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право