Полицаят - дилър на екстази, остава в ареста

Откритата в абсорбатора дрога.

Софийския апелативен съд е потвърдил мярката за неотклонение „задържане под стража“, определена от първоинстанционния съд спрямо Светослав И.  20-годишният полицейски служител е обвинен за извършено от него престъпление по 354а, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

На 11 юни в София, С.И. разпространил 20 сини таблетки, съдържащи „екстази“. Второто деяние било извършено от него на 20 юни в жк „Лагера“, когато продал същия наркотик в количеството 20 таблетки.

Седмица по късно – 27.06.2019 г., той разпространил други 50 таблетки, като ги продал на свидетел по делото. Освен това обвиняемият заявил, че разполага с над 2000 таблетки от същото наркотично вещество, които искал да бъдат разпрострени.

Обвиняемият е държавен служител – полицай в сектор „Охрана на обществения ред“ при 04 РУ СДВР. В качеството на служител на реда е извършвал престъпни деяния, несъвместими със заеманата от него държавна длъжност.

Съдът е приел доводите на прокурора от Софийска апелативна прокуратура, че е налице обосновано предположение за съпричастност на С.И. към трите деяния. На този етап от наказателното производство съществува риск освобождаването му от ареста да доведе до извършване на друго престъпление. Системността в поведението на обвиняемия не само сочи на завишена обществена опасност на самото престъпление, но и на неговата личност.

Поведението му е било пряко обвързано с длъжностното качество, тъй като на някои от срещите си със свидетеля по делото, той се явявал в полицейска униформа. Освен това обвиняемият И. афиширал служебния си статус, като изтъквал, че именно благодарение на служебното му положение, криминалната дейност, която извършва, няма да бъде разкрита и наказателно преследвана.

Коментари

Задължително поле