Вокалистът на „Рамщайн“ няма коронавирус

Гуми се регенерират автоматично Реално няма опасност от спукване

Красимир Вълчев: Учебната година вероятно ще бъде удължена до юли Матурите рано или късно ще бъдат направени, но няма да са онлайн, обясни министърът

23 варненци ще плащат по 5000 лв. глоба заради разходки в Морската градина

Емил Караниколов: Държавата има отговорсност към всеки човек и бизнес Трябва да направим всичко възможно, за да може българинът да остане на работа, заяви министърът

Отстраниха аварията на водопровода в Перник

Може ли с честен труд човек да натрупа състояние?

Китай съобщи за нови случаи на коронавирус

Авиокомпании отказват да връщат пари за отменени полети

Близо 970 души починаха от коронавируса вчера в Италия

САЩ отпускат 2,2 трилиона долара за борба с последиците от коронавиурса

Родилното в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив е затворено до края на март

Още една жертва на коронавируса у нас Новите заразени са 37

Веско Ешкенази – Виртуозът

От полята на Стражица до националния на Норвегия

Половината от селските общини са изоставащи Само 6 от тях са с ниска безработица, високи заплати и приходи

Само 6 селски общини в България са развити. Сред тях е Козлодуй, на чиято територия се намира родната атомна централа.

Развити са тези с действащи мини, завод или атомна централа

Над половината от селските общини у нас са изоставащи, става ясно от Социално-икономически анализ на развитието на селските райони и напредъка на дебата за Общата селскостопанска политика 2021-2027, направен от експерти в земеделското министерство.

Общините са квалифицирани според равнището на безработица в тях, дела на хората в трудоспособна възраст от населението им, средната работна заплата, производителността на малките и средни предприятия и приходите от дейността, падащи се на един човек. Според тези критерии 53 на сто от селските общини или 123 от тях са с недостатъчно и неефективно развита икономика, показват данните, събрани в анализа.

Едва 6 от селските общини могат да бъдат определени като развити заради добри икономически показатели, категорични са данните. Това са общини, в които има работещи мини като Раднево, Гълъбово, Челопеч и Пирдоп. Както и община Девня, в която има заводи и Козлодуй, в който живеят и работят експертите от атомната ни централа.

В тези 6 общини средната брутна заплата изпреварва в пъти възнагражденията, получавани в останалите селски общини, а приходите от дейността, падащи се на 1 човек от населението на общината са почти 13 пъти по-големи спрямо стойността на този показател в групата на изоставащите общини.

16 от селските общини или 6,9 на сто от всички такива в страната в анализа са класифицирани като догонващи. Тоест те са с близки до отличниците показатели, но все пак производителността в тях е три пъти по-ниска спрямо 6-те развиващи се общини.

Останалите 87 селски общини са класифицирани като такива в развитие. Те представляват 37,5 на сто от всички в страната. В тях безработицата е двойно по-висока спрямо отличниците, а средната работна заплата два пъти по-ниска.

За постигане на икономическо сближаване между селските общини е необходимо целенасочено и икономическо ефективно финансиране, се казва в анализа. Най-малките общини в страната обичайно са тези, които нямат капацитет и възможност да реализират европроекти и чрез тях допълнително да подпомогнат развитието си, става ясно от доклада.

Сред съветите, които са включени в документа за преодоляване на разликите между различните селски общини е да се повишат възможностите за изпълнение на европроекти от малки и средни предприятия в селските общини, да се запази възможността за многофондово финансиране, да се намали бюрокрацията в приема на документи и да се насърчат публично-частните партньорства.

Според изготвилите документа, за да се ускори развитието е нужно да се инвестира в иновативни продукти, които да направят микро и малките предприятия конкурентноспособни у нас и в чужбина.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.