Полша създава кибер-войски до 5 години

Личният състав на новите войски ще е 2000 специализирани военнослужещи, каза Мариуш Бласчак.

Командният център и състав ще бъдат в оперативна готовност най-късно до 2022 г.

Най-късно до 2024 г. Полша ще разполага с напълно подготвени, оборудвани и функциониращи кибер-войски, с личен състав от 2000 специализирани военнослужещи, обяви в петък министърът на отбраната на страната Мариуш Бласчак, цитиран от АФП.

“Много добре знаем, че в съвременния свят е напълно възможно да се влияе на ситуацията в една държава посредством кибер-война”, каза пред журналисти министърът по време на посещение в специализиран център за електронна отбрана край Варшава.

Командният център и състав ще бъдат в оперативна готовност най-късно до 2022 г. и страната очаква в следващите две години след това да разгърнала напълно функциониращ нов род войски.

Полското министерство на отбраната вече е започнало кампания за търсене на таланти, в сътрудничество с няколко цивилни обединения на компютърни ентусиасти.

Според източници на медиите в Полша на най-ценните потенциални кандидати ще се предлага месечно заплащане в размер на 30 000 злоти (6 900 евро). Днес и утре във Варшава се провежда изложение на информационни технологии, “ХакЙе”, което се смята за най-голяото в Европа.

Коментари

Задължително поле