На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Полша ще иска репарации от Германия Берлин смята въпроса за приключен

В Полша на 1 август отбелязаха 73-годишнината от Варшавското въстание срещу нацистките окупатори.

Полша обмисля официално да поиска репарации от Германия за огромните си загуби по времето на Втората световна война, заяви полски депутат, цитиран от АП.

Изследователският офис на полския парламент подготвя анализ, който да установи, дали Варшава има правни основания за исканията си. Текстът трябва да бъде готов до 11 август, заяви Аркадиуш Муларчик, депутат от управляващата партия “Право и справедливост”, който е възложил изготвянето на документа.

Тази стъпка идва, след като лидерът на консервативната партия Ярослав Качински предупреди, че “полското правителство се подготвя за историческа контраофанзива”.

“Говорим за големи суми, както и за факта, че Германия в продължение на много години отказваше да поеме отговорност за Втората световна война”, каза Качински.

Дискусията стартира на фона на годишнината от Варшавското въстание от 1944 г. Обреченият бунт срещу нацистите води до смъртта на 200 000 поляци и почти пълно унищожаване на столицата им. Във Втората световна война, която започва с германска окупация на Полша, загиват около 6 млн. полски граждани, като на страната са нанесени и огромни материални щети.

В призивите за репарации се включи и военният министър Антони Мачеревич, който настоя “германците да върнат ужасния дълг, който дължат на полския народ”. Под натиска на Съветския съюз през 50-те г. на XX в. Варшава се отказва от претенции към Берлин. Но Мачеревич настоя, че комунистическа Полша е била “съветска колония”, която се отказала от искания към друга марионетка на СССР в лицето на ГДР и така това обещание не е валидно от правна гледна точка.

В реакция Берлин обяви, че смята въпроса за изплащането на репарации на Полша за окончателно закрит. “Германия осъзнава своята отговорност за събитията от Втората световна война. ФРГ е платила репарации в голям обем, включително на Полша”, каза вчера правителственият говорител Улрике Демер.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Предполагам, че от гледна точка на справедливостта поляците вероятно са прави. Нещо повече, Германия (и не само тя) като налага специални директиви на европарламента, в сегашно време е превърнала държавите източно от Австрия, Германия, Швеция и Норвегия в нещо като имагинерни колонии на ЕС, които не имагинерно, а напълно реално са подложени на жестока експлоатация. При това те не са и сами, защото и Гърция повдига същия проблем. Но реалната вероятност исканията им да се удовлетворят е нулева. Та не е ли по-умно и по-перспективно вместо да гонят дивото, да хванат питомното? А именно, да се опитат да наложат такава система на организация на ЕС, при която едни държави-членки на ЕС да не могат така по колониално да експлоатират други държави-членки на ЕС?

  2. Поляците да искат пари от лондон дет запали варшавското въстание и ги изостави… а германското говедо колкото и да плаща – все ще му е малко!

  3. Прави са поляците, нацистите да си плащат греховете. Не само евреите са пострадали. На тях могат годишно 140 милиона Евро да изпращат. Поляците искат само за Варшава 45 млрд. долара и дори са малко!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.