Помпейо призова ОАД да признае Гуайдо за временен президент на Венецуела

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова днес Организацията на американските държави (ОАД) да признае Хуан Гуайдо за "временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела", предадоха световните агенции.

На извънредно заседание на ОАД във Вашингтон Помпейо също така предупреди "незаконния режим" на Николас Мадуро да не взима "каквото и да било решения за използване на сила с цел потушаване на мирния демократичен преход". Той призова силите за сигурност на Венецуела да защитят Хуан Гуайдо.

Вчера САЩ "с гордост признаха председателя на Националното събрание Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела", припомни Помпейо. Той благодари на много други страни, които са взели същото решение, и разкритикува онези, които са избрали да застанат на страната на Мадуро, предадоха Франс прес и ДПА.

"Настъпи часът за ОАД в качеството й на институция като цяло да направи същото нещо. Всички страни членки на ОАД трябва да застанат на страната на демокрацията и на зачитането на правовата държава", подчерта Помпейо.

Освен САЩ няколко американски държави признаха Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. Това са Канада, Бразилия, Колумбия, Аржентина, Чили, Коста Рика, Гватемала, Хондурас, Панама, Парагвай и Перу. Мексико и Куба изразиха подкрепата си за Мадуро.

"Времето за дебати приключи. Режимът на бившия президент Мадуро е незаконен. Неговият режим е в състояние на морален фалит, той е некомпетентен по икономическите въпроси и е дълбоко корумпиран и недемократичен", заяви държавният секретар на САЩ, цитиран от Франс прес.

Помпейо каза, че Съединените щати ще считат за недействителни всички мерки на Мадуро и ще поддържат действията на Гуайдо за възстановяване не демокрацията във Венецуела, предаде ТАСС.

САЩ са готови да дадат 20 милиона долара хуманитарна помощ на Венецуела, за да помогнат на венецуелския народ, обяви държавният секретар, цитиран от ДПА и Ройтерс.

Същевременно постоянният представител на Република Южна Африка в ООН Джери Маджила каза, че Помпейо е поискал обсъждане на политическата ситуация във Венецуела в Съвета за сигурност при закрити врата в събота сутринта, предадоха световните агенции.

Съветникът на американския президент Доналд Тръмп за националната сигурност Джон Болтън пък заяви, че приходите на Венецуела трябва да отидат при оглавяваното от Гуайдо управление, предаде Ройтерс.

Белият дом се е фокусирал върху това да се опита да пресече пътя на правителството на Мадуро до източниците на доходи, каза Болтън, цитиран от ТАСС.

Коментари

Задължително поле