Португалската легенда Педро Паулета ексклузивно пред „Труд”: За Меси и Роналдо световната титла е най-важната

Големият нападател Педро Паулета даде ексклузивно интервю за „Труд”. Той е родом от Португалия, но е легенда в Испания и Франция. Един от символите на „Пари Сен Жермен”, новия финансов тигър на футбола. Може да не е играл много в клубове от своята родина, но за националния отбор има 88 мача и 47 гола. Стана и европейски вицешампион през 2004 година.Единствената му титла е в Примера дивисион, но нито с един от трите гранда – „Барса”, „Реал” и „Атлетико”. Беше звездата в атаката на „Депортиво” (Ла Коруня). А след този триумф с екипите на „Бордо” и ПСЖ спечели купата на Франция.

- Сеньор Паулета, още на старта на световното стартираме с мач Португалия – Испания. Какво можем да очакваме?

- Със сигурност един наистина голям мач. Испания е много силна, но пък Португалия представя млад отбор с изключително добри качества. Спечелихме Евро 2016, което също даде много сили, както на отбора, така и на страната ни. Никога не бяхме триумфирали на голям форум. Така че може да се каже, че продължаваме да мечтаем - този път за мондиала.

- Кой е фаворитът ви?

- Когато сме на световни финали, винаги смятаме за фаворити Бразилия, Аржентина, Испания, Франция, Германия... Това са обичайните заподозрени. Но трябва да признаем, че и футболът им винаги е на ниво. Тази път за съжаление на мнозина няма да видим Италия, една от тези постоянни величини сред фаворитите. Някоя от изброените пет страни ще триумфира, но не трябва да забравяме и Португалия. Моята родина, която нееднократно е сломявала точно такива фаворити. На първо място слагам Испания, Германия и Франция от Европа, както Бразилия и Аржентина от Южна Америка.

- Мондиалът в Русия може би ще бъде последен за Меси и за Кристиано Роналдо.

- Това са двама колоси. Играчи, които тотално доминират във футбола през последните 10 години. Истината е, че и за двамата е важно да спечелят това световно, защото всеки от такава величина трябва да е печелил мондиал поне веднъж. Почти всички феномени като тях са го правили. Вашият Христо Стоичков не успя да го постигне, но в САЩ’94 бяхте съвсем близо до това. Истината е, че Меси и Роналдо са двама играчи, които са спечелили всичко в личен план, но им липсва трофей от мондиал, за да се наредят до останалите най-велики в историята. Аз искам Португалия да победи не само заради Кристиано, но и заради страната ни. А колкото до Роналдо – той наистина заслужава да има и тази титла.

- Как вие станахте толкова голям голмайстор на португалския тим, без да сте играл във вашето първенство?

- Тръгнах много млад от Португалия за Испания. Такава беше съдбата ми. Бях във всички младежки формации на „Порто”, но се появи възможност да премина в „Саламанка” и след това в „Депортиво”. А след успехите там вече беше много трудно да се върна обратно у дома.

- В Ла Лига ликувахте като шампион с „Депортиво” (Ла Коруня). Това е единствената титла на клуба. Как го постигнахте?

- Супердепор! Един суперотбор в една наистина фантастична година. Имахме страхотен колектив. Както знаете „Барселона” и „Реал” напълно доминират, но точно тази година ние разполагахме с много класен тим. Имахме уникални футболисти с добри индивидуални качества и така спечелихме Ла Лига. Това беше много важно и за Ла Коруня като град и за мен като футболист.

- Кои бяха най-добрите в отбора ви тогава?

- В „Депортиво” впечатляваха Фран, Мауро Силва, Джалминя, Макай, Туро Флорес, Жак Сонго, Найбет... Все качествени играчи.

- Как празнувахте титлата в Ла Коруня?

- Беше една наистина грандиозна фиеста. Две години по-рано бях в „Саламанка” и влязохме в Примера дивисион и тогава също празнувахме, но това което се случи после, беше неописуемо. Но и нормално, когато отбор като Депортиво, за първи път триумфира в Испания.

- Имахте оферти от английски отбори, но избрахте френското първенство. Защо?

- Трябваше да взема това решение. Когато напуснах „Депортиво”, дойде една наистина добра оферта от „Бордо” и я приех. Решение, което само привидно беше лесно. Но има такива моменти -при избор се доверяваш на интуицията си. За щастие не сбърках. И впоследствие просто нямаше как да напусна Франция. Там се чувствах идеално. Дойде и оферта от „Пари Сен Жермен” и съответно нов трансфер.

- Още първата година в „Бордо” станахте голмайстор на първенството. Толкова ли лесно беше тогава да се вкарват голове?

- Никъде не е лесно. Когато пристигнах там, вече имах самочувствие и вярвах във възможностите си. Нещата започнаха да ми се получават още от начало. Три гола в дебютния мач. Не е зле, нали? Истината е, че имах голям късмет и се чувствах великолепно.

- Какво означава наградата „Оскар за футбол“?

- Вие знаете прекалено много за мен. (смее се). Бях първият играч, спечелил тази награда два пъти поред. Честно казано първата година имах някакви надежди и се получи. През втората въобще не очаквах, но бях приятно изненадан и станах първият футболист с два приза поред. Много добре ми се получиха нещата във френския футбол. А и вкарах много голове там.

- Казахте, че знаем много за вас, но какво знаете вие за българския футбол?

- За български футбол си говорим винаги с Христо Стоичков. Футболът ви е на ниво. А за мен, когато бях млад, отборът ви беше пример, който да следвам. Никога няма да забравя тима ви, който игра на световното първенство във САЩ и невероятното му представяне. Там бяха Балъков, Йорданов, Костадинов - играчи, преминали през португалското първенство и с уникални качества! България е страна, от която винаги са излизали технични и класни играчи.

- Играл ли сте срещу български съперници?

- Не съм сигурен. Мисля, че с националния отбор само веднъж съм излизал срещу България. Възможно е с „Бордо” или ПСЖ да сме играли срещу български отбор в Купата на УЕФА.

- „Пари Сен Жермен” - страхотна кариера там – повече от сто гола! Защо не станахте шампион?

- Защото нещата са много по-различни отсега. „Пари Сен Жермен” от времето, в което аз се подвизавах във френския шампионат, почти няма общо със сегашния клуб. Ние играехме в период, който беше доминиран от „Лион”, но след като в ПСЖ пристигна собственик от Катар, отборът вече е пълен хегемон. Нещата са напълно различни. Разбира се, много исках да спечелим шампионата, но „Лион” беше на върха и не ни позволи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят