Поскъпват луксозните имоти

Жилищата в швейцарския град Цюрих са поскъпнали със 7% за година.

Оукланд е №1 с 13%

Сигурно вложение за парите

Цените на луксозните имоти в повечето градове по света нарастват, показват данни на консултантска компания на пазара на имоти. След като хората останаха по-дълго време у дома, желанието им да придобият хубав имот нарасна, като тази тенденция се наблюдава почти по целия свят.

Новозеландският град Оукланд е най-бързо растящият пазар на луксозни жилища в света със ръст на цените от 13% на годишна база. Забележително е представянето и на други градове, включително Манила (с ръст на цените от 10% за година), Сеул (+7%), на швейцарските градове Цюрих и Женева (съответно 7% и 6%), Стокхолм (+5%) и възстановяването на китайски градове като Шънджън (+9%) и Шанхай (+6%).

Не е изненадващо, че страни, които постигат икономически ръст след кризата, са на първите места в класацията по поскъпване на луксозните имоти. Любопитно е обаче, че основните купувачи са местни жители за съответния пазар.

Северна Америка има три града в топ десет на класацията – Торонто (с ръст на цените от 8%), Ванкувър (+7%) и Лос Анджелис (+6%). Това е и най-силно представящият се регион в света. Възстановяването на Ванкувър продължава да изненадва, след като поскъпването на луксозните имоти в града през последните четири години беше по-слабо заради въвеждането на данък от 20% за покупките на жилища от чужденци. Но ниските лихви по ипотечните заеми и желанието на хората да придобият нов по-голям дом, доведоха до ръст на сделките с имоти във Ванкувър.

Във времена на несигурност купувачите поглеждат към луксозните имоти по подобие на 2008 г., отбелязват от консултантската компания. В настоящата ситуация преимуществата на имотите като безопасен клас активи се засилват.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти