Поскъпнаха храни и горива

Инфлацията е 0,6% за месец

Плодовете, зеленчуците и горивата поскъпнаха сериозно през февруари. В резултат инфлацията само за месец е 0,6%, обявиха от Националния статистически институт. Годишната инфлация все още е отрицателна – минус 0,1%. Но това се дължи на понижения на цените през миналата година. През последните пет месеца инфлацията трайно върви нагоре.

През февруари храните като цяло са поскъпнали с 1,2%. Повишението на цените на плодовете е с 3,1%, а на зеленчуците с 5,4% само в рамките на един месец. По-сериозно е поскъпването на чушките - с 18%, краставиците - с 16,5%, зелето - с 11,1%, доматите - с 4,6%, ябълките - с 3,9%, цитрусовите и южните плодове - с 3,7%, кашкавала и изварата – с по 2,7%. Хлябът и зърнените храни продължават да поскъпват, като само за месец цените им са нараснали с още 1,1%.

От храните през февруари са намалели цените на свинското месо – с 1,5%, телешкото – с 1,2%, маслото - с 1,9%, зрелия боб - с 1,3%, киселите млека - с 1,2%, яйцата - с 0,8%, плодовите сокове - с 1,3%, пълномасленото и нискомасленото прясно мляко - съответно с 0,8% и 1,5%.

От нехранителните стоки през февруари най-много са поскъпнали горивата за колите – дизелът - с 3,8%, бензинът А95Н - с 4%, газът пропан-бутан - с 6,7%, и метанът - с 2,2%. Увеличени са и цените на централното газоснабдяване - с 6,3%, газообразните горива за бита - с 1,7%, мебелите - с 1,1%, и готварските печки - с 1,3%.

През февруари обаче, са намалели цените на дрехите и обувките съответно с 1,1% и 3%.

Въпреки поскъпването през февруари, горивата за колите остават с 11,8% по-евтини от същия месец на миналата година, показват данните на НСИ. Месото и месните продукти остават с 4,1% по-ниски цени спрямо миналата година. Но маслото и олиото за година са поскъпнали с 10,7%. Цените на вината и спиртните напитки са нараснали съответно с 4,8% и 4,3% за година. Значително са поскъпнали и хлябът и зърнените храни – с 6,1% в рамките на година, въпреки че последната зърнена реколта беше добра.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари