Поскъпнаха храни и метали

Лекарствата поевтиняват, ако са за износ

Производителите на храни и метали са повишили най-много цените, показват данни на НСИ. През март цените на предприятията за производство на основни метали за пазара в страната са с 28,6% по-високи от същия месец на миналата година. А ако са за износ, поскъпването на металте е още по-голямо – с близо 40%. Само в рамките на месец металите за вътрешния пазар са поскъпнали с 6,1%, а за износ – с 5,4%. Причина за повишението на цените на металите на международните пазари е излизането на света от кризата и мащабното строителство.

Сериозно са поскъпнали и храните. Цените на производителите на храни за пазара в страната през март са с 4,% по-високи от същия месец на миналата година, а храните за износ за поскъпнали с 9,9%.

Производителите на мебели също са повишили цените. Но за разлика от храните, поскъпването на мебелите в рамките на година за вътрешния пазар (+3,1%) е по-голямо, отколкото за износ (+1,2%), показват данните на НСИ. Производителите на лекарства пък са повишили цените за пазара в страната с 1,4%, а лекарствата за износ са поевтинели с 0,6%.

Като цяло цените в преработващата промишленост на стоките за вътрешния пазар са нараснали с 4,8% за година, а на тези за износ – с 11,5%, показват данните на НСИ. В добивната промишленост цените на производителите за вътрешния пазар са нараснали с 18,4% за година, а цените за износ са повишени с 29,5%. Това също показва, че светът излиза от кризата и икономическата активност бързо нараства.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари