Посланикът на Унгария бе на визита във ВТУ

Извънредният и пълномощен посланик на Унгария у нас Текла Харангозо, бе на посещение във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий”. Нейно Превъзходителство и ректорът проф. д-р Христо Бонджолов проведоха работна среща, на която бяха обсъдени сътрудничеството на висшето учебно заведение с унгарски университети, бъдещите съвместни инициативи на ВТУ с унгарското посолство в София, проблемите на т.н. малки езици и на висшето образование, които са сходни и в Унгария, и в България. Разговор е воден и за изучаването на унгарски език във Великотърновския университет.

"Н. Пр. Текла Харангозо изрази надежда, че с общи усилия ще бъде възстановен лекторатът по унгарски език и изучаването на унгарски език в университета", съобщиха от ВТУ.

По програма Еразъм+ търновската Алма матер има сключени 12 договора с 8 университета в Унгария. През последните три академични години 9 унгарски студенти са се обучавали във Великотърновския университет, предимно в специалностите Информатика, Филологии и Изящни изкуства. Студенти от Великотърновския университет също са осъществили мобилност в университетите-партньори в Унгария. Четирима студенти са осъществили мобилност с цел обучение, а трима с цел практика в университети или частни фирми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони