Посланик Анатолий Макаров: Надявам се "Турски поток" да мине през България

Посланикът на Русия Анатолий Макаров.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас отиде в Русия и се срещна с президента Владимир Путин, но там нямаше конкретна договореност, това бяха само разговори. Надявам се „Турски поток“ да мине през България. Дори някои го наричат „Български поток“. България е заинтересована част от тръбите да минат през нея.

Това каза посланикът на Русия Н. Пр. Анатолий Макаров на годишната си пресконференция пред българските медии в Деня на руската конституция.

Всичко зависи от договореностите, които ще се постигнат в бъдещите преговори, допълни Макаров. ЕС може да съдейства за решаването на този въпрос, добави още той, като уточни, че засега планът за „Турски поток“ остава, както са го обявили руснаците, а именно - през България.

Дипломатът заяви, че няма официална информация тръбата да се пренасочи от Турция към Гърция за Италия. Все пак, по думите му, варианти не липсват и лично той не изключва нито един от тях. Освен това руският посланик разкри, че Москва и Брюксел работят съвместно по изработването на нова директива, в която да бъдат включени проектите „Турски поток“ и „Северен поток“ 2.

С усмивка г-н Макаров отговори на въпрос дали Русия се страхува от конкуренцията на американския втечнен газ в България и в Европа като цяло. „Не мога да кажа, че Русия се страхува, защото американският газ се търгува по-скъпо в Европа в сравнение с цената, която го доставя Русия“, посочи той пред българските журналисти. Същевременно обаче той отбеляза, че страната му също работи по проекти за доставки на втечнен газ.

На въпрос дали Русия е готова да отговори на американския политически натиск срещу двата потока (Северен и Турски) дипломатът съвсем спокойно обясни, че засега той не вижда никакви сериозни причини това да има негативни последствия.

Никой не се съмнява от ползите от руския газ, но икономиката пада жертва на политиката. Ситуацията наистина никак не е проста и лесна. Политиката тук е излишна, това все пак са търговски проекти, уточни амбасадорът.

Коментари

Задължително поле