Последен шанс за евтино море

До края на месеца резервираме ваканция с до 20% отстъпка

Последен шанс за евтино море имат всички, които искат да почиват у нас или в чужбина. Традиционно офертите за ранните записвания за хотелите, които се предлагат с отстъпки средно от 10% до 20 на сто изтичат в края на април. Дотогава можете да си купите ваканция по-изгодно. Това са и последните оферти за намаления за летните ваканции.

През ноември и декември отстъпките за ранни записвания достигаха 50-60 на сто, а българите вече се научиха да се възползват от подобни изгодни предложения, обясни туроператорът Антон Пенев. Към момента все още обаче можете да откриете добри предложения. Офертите за почивка в 5-звезден турски хотел започват от малко над 400 евро за седмица, като в разгара на лятото през юли и август цените са с по 100-ина евро по-скъпи. Пакетите на тази цена са с включен самолетен билет. Ако решите да пътувате до избраната дестинация при комшиите с автобус цената ще е с около 100 евро по-ниска, показа проверка на в. “Труд”. В същото време най-луксозните и известни хотели в Турция, които предлагат от пиле мляко и чиято територия и атракции не можете да обиколите за седмица, се предлагат на цени до 1 800 евро на човек за 7 дни. Цените за 4-звездните хотели в Турция са подобни на тези в 5 звезди, като разликата е около 50-100 евро за седмица, затова и българите предпочитат да отсядат в най-луксозните хотели на съседите.

В разгара на сезона – през юли август за 5-звезден хотел в Гърция ще трябва да броите средно 1000 евро, като в зависимост от хотела срещу цената ще получите или оферта за “всичко в цената” или такава за нощувки плюс закуски и вечери.

За да почивате на родното море в едни от най-луксозните хотели в разгара на сезона ще трябва да броите от 580 евро до 1200 евро за седмица в 5-звезден хотел на база “всичко включено в цената”. Цената обаче е за двама. Така че реално офертите в България са дори по-изгодни от тези на конкурентите. Не липсват и по-солени оферти. Ако държите да заведете половинката си в луксозна вила край вълните може да се наложи да платите и над 5 000 евро за двама за 7 дни. Ако искате да почивате в топ сезона, но без да ползвате хранене в хотела, почивката може да ви излезе и 500 евро за седмица на база нощувки плюс закуски. Офертите са за най-натоварените месеци през юли и през август, докато в крилата на сезона можете да откриете и по-евтини предложения. Цените за 4-звездните хотели са в същия диапазон, като всичко зависи от реномето и услугите, които мястото за настаняване предлага.

Тенденция

По-малко

руснаци идват у нас

Поне с 15 % ще са по-малко руските туристи у нас през това лято, прогнозираха туроператори, позовавайки се на информация за заявените полети до морските ни летища. Спадът се дължи основно на големия брой записвания на братушките за турските курроти през това лято. Като причина за отлива експертите посочиха и отслабването на рублата. Реалният спад на руските туристи ще е по-голям от 15 %, защото полетите към България ще са пълни основно с хора, които имат собственост у нас. Така реално руснаците, които отсядат в родните хотели ще намалеят наполовина. Този спад обаче няма да е фатален заради добрите записвания от останалите пазари. Така за поредна година по морето очакват рекордно добро лято.

Млади цветарки изместват пенсионери в бизнеса край вълните

Реномираните хотели наемат хора за оплакванията на туристите

КРЪСТИНА МАРИНОВА

ТРУД,ВАРНА

Млади и динамични хора за работа в кръчмите по морето, в бизнеса с цветя и балони изместиха досегашните титуляри на пенсионна възраст. Доскоро беше обичайна гледка възрастни хора да разнасят кошниците с карамфили. За сезон 2018 се търси цял екип от атрактивни момичета по нощните заведения, които хващат око и работят след полунощ до 3 часа „или докато има смисъл да се стои”, гласят актуалните оферти. Заплащането е 40 лв на вечер и 1 лв. отгоре за продадена роза или балон над лимита от 50 броя. След викачите по кръчмите, които привличат клиенти, търговията с цветя и балони е най-актуална за работа на студенти и ученици, навършили пълнолетие, в предстоящия летен сезон. Хостеса е другата позиция през последните 2-3 години, в която се пуснаха млади и засукани дами, чийто ангажимент е посрещане и настаняване на гостите в заведението на морския хотел. Заплащането е между 600-650 лв. Реномираните 4-и 5-звездни хотели по Черноморието вече отварят длъжността служител за връзка с гостите, посочи проф. д-р Стоян Маринов от УС на Варненската туристическа камара. Те дават, както се казва, денонощен наряд във фоайетата на хотелите и около тях, за да са в непрекъснат контакт с туристите и да чуят техните оплаквания, препоръки и да се вземат мерки за подобряване на обслужването. Непрекъснатата комуникация изисква владеене на поне три езика –английски, руски и немски, психологически познания, разбиране на езика на тялото и израза на лицето, много търпение и деликатен подход. Затова и заплащането е над 1000 лв. Работата изисква оплакването да се възприема не като досадна работа, а с разбирането, че най-лошото оплакване е несподеленото. Защото последствията идват резонно след напускане на хотела, когато туристите изливат гнева си в социалните мрежи или чрез рекламации пред туроператорските фирми.

През „Лято 2018”

Пазят плажовете с видеокамери, кучета и жива охрана

МАРИЯ КЕХАЙОВА

ТРУД Бургас

Тази година плажовете отново ще имат жива, денонощна охрана и камери, каза концесионерът на Несебърския плаж и Слънчев бряг- Юг Кирил Спасов. Охранителите бдят и сигнализират в полицията, ако забележат нещо нередно.

За охраната на ивиците и това лято крути мерки са взели униформените. Освен вело-патрули и цивилни полицаи, плажовете ще се обхождат от патрули със специално обучени 10 кучета.

Командированите полицаи за сезона ще дойдат в началото на юни. Освен от вътрешността на страната щ е пристигнат и униформени от Полша, Румъния и Чехия.

Морето вдигна нивото си

Концесионерите на плажовете в Слънчев бряг и Несебър с пълна пара чистят и подравняват ивиците. Плажовете ще са напълно готови за новия сезон още на 10- ти- 15- ти май, казаха пред “Труд” стопаните.

“В момента чистим и подравняваме, започнали сме още преди две седмици. Морето, което вдигна високи вълни и “изяде” част от пясъка, вече се отдръпна. Предстои да подравним с булдозер”, обясни Венци Левов, концесионер на Слънчев бряг- Централен.

“Плажът на Слънчев бряг е по- висок и там морето се е отдръпнало, но не така стоят нещата в Несебър. Там е по-ниско, а морето е вдигнало нивото си с 60 - 70 сантиметра и не се е прибрало”, каза Кирил Спасов, концесионер на Несебърския плаж, както и на Слънчев бряг-Юг.

В момента плажовете се почистват от дънери и гуми, които морето е изхвърлило по време на голямата буря, която се разрази през март тази година. Тогава големи вълни заляха бреговете и дори наводниха приземните етажи на някои хотели на първа линия.

Коментари

Задължително поле