Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 юни 2019

Терористична заплаха вдигна на крак полицията в Брюксел, българският посланик предупреди колегите си да отбягват центъра на града

Разширяваме двойно ГКПП „Калотина” (обзор) Новите инвеститори гледат за колко време тировете стигат до границата

Доставят ново кухненско оборудване на патронажа в Елена

Общо 21 години затвор за извършители на грабеж с убийство на таксиджия в Николаево Апелативният съд във Велико Търново увеличи присъдата на единия от извършителите

Партиите пак не се разбраха за субсидиите (обзор) Социалистите обявиха, че нямат пари и дълга им ще бъде удържан от следващи траншове

Откриха тялото на 16-годишното момче, което изчезна във водите на река Дунав

Финансово стимулиране за новородено дете скара съветниците в Попово

Създават дежурен център по катастрофите До 20 дни стават ясни правилата за работа на поредната структура за безопасност на пътя

Велико Търново даде старт на национална дискусия за 140-годишнината на българска дипломация

Облагане при проектиране на нов завод

БЕХ не прие оставката на шефа на НЕК

Чешките синдикати: Автомобили на „Шкода“ ще се произвеждат или в България, или в Турция

Тръмп: Евентуална война с Иран няма да продължи дълго

Откриха екстази и марихуана у земеделец Трима мъже са задържани с наркотици в Търговище

Поставиха началото на IV изложение на книгата „Литера Експо“ 2017 в Благоевград

Заместник- кметът по култура и хуманитарни дейности на Община Благоевград Христина Шопова и председателят на Асоциация за култура и книжовност Венка Рагина откриха IV издание на изложението на книгата в Благоевград „Литера Експо“ 2017.

„Преминахме през много перипетии през тези четири години, но истината е, че „Литера Експо“ намери своето място в Благоевград и ще продължава да се развива. Тази година сме изключително щастливи, че има много детски издателства и нашият фокус е насочен към младия читател. Това е така, защото когато възпитаваме една млада и интелигентна публика, тогава и нещата, които се правят ще бъдат оценени по адекватен начин и никой няма да може да промени световете на тези млади хора. Книгата е ценен дар, който отваря нови светове“, каза в приветственото си слово зам.- кметът Христина Шопова.

Тя поздрави и издателствата, които непрекъснато изненадват читателите с нови, утвърдени и разнообразни заглавия и автори и благодари на Венка Рагина за отличното партньорство. Заместник- кметът на Благоевград Христина Шопова представи и специално оформения детски кът, където именно младите читатели. Председателят на Асоциация за култура и книжовност Венка Рагина благодари на заместник- кмета Христина Шопова и Община Благоевград за съдействието и партньорството. „Радваме се, че точно през месец май- празник на културата и книжовността, имаме възможност да ви срещнем с книгата. Днес, денят, в който българската църква почита Св. Св. Кирил и Методий, съм щастлива, че откриваме този празник в Благоевград“, каза още Рагина и представи програмата на „Литера Експо 2017“.

Първият ден от пътешествието в света на книгата, започна с Биг Бенд- Благоевград, възпитаниците на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград и малките таланти Петя и Боян от школата на Христина Палева. Поздрав към публиката със стихотворението „Учете се мои птички“ отправи малкият Божидар Георгиев от Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Десетки жители и гости на областния център на Пиринско разгледаха и закупиха някои от своите любими заглавия. Шест шатри ще бъдат разположени пред зала „22 септември“ до 15 май. Общо 17 издателства ще представят разнообразна палитра от заглавия, автори и жанрове. Почитателите на книгата ще имат възможност да закупят книги на преференциални цени, както и да се срещнат с някои от техните автори.

По традиция, организаторите отправят специална покана към студентите, учениците, децата и техните родители да посетят изложението и да открият любимите си книги. Програмата на „Литера Експо 2017” включва представяния, литературни четения и срещи с нови и утвърдени имена на българската литература.

За стимулиране и насърчаване на четенето и тази година Община Благоевград ще осигури ваучери за учениците от горните класове. В програмата са включени срещи и четения на детски книжки с ученици от началните класове, а за най – малките ще има забавно „Детско утро“.

Свои книги ще представят авторите Радостина Николова, Мая Бочева и Никола Райков, Людмила Андровска, Тодор Пейчев, Светлана Дичева, както и проф.  д-р Христо Тодоров, проф. д-р Лидия Денкова, доц. д-р Димитър Вацов. По време на литературния базар ще гостува и един от най-популярните български писатели Георги Господинов, който ще се срещне със своите почитатели за премиерата на театралната постановка по романа „Физика на тъгата”.

В „Литера Експо 2017“  Благоевград ще участват издателствата „Асеневци“, „Атея“, „Бард“ и „Вакон“, „Жанет 45“, „Ина“, „Клевър бук“, „Лексикон“, „Нов живот“ „ Нов български университет – гр.София”, „Персей“, „Просвета“, „Унискорп“, „Фют“, „ Хартиен свят” и „Шамбала“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.