Поставиха началото на IV изложение на книгата „Литера Експо“ 2017 в Благоевград

Заместник- кметът по култура и хуманитарни дейности на Община Благоевград Христина Шопова и председателят на Асоциация за култура и книжовност Венка Рагина откриха IV издание на изложението на книгата в Благоевград „Литера Експо“ 2017.

„Преминахме през много перипетии през тези четири години, но истината е, че „Литера Експо“ намери своето място в Благоевград и ще продължава да се развива. Тази година сме изключително щастливи, че има много детски издателства и нашият фокус е насочен към младия читател. Това е така, защото когато възпитаваме една млада и интелигентна публика, тогава и нещата, които се правят ще бъдат оценени по адекватен начин и никой няма да може да промени световете на тези млади хора. Книгата е ценен дар, който отваря нови светове“, каза в приветственото си слово зам.- кметът Христина Шопова.

Тя поздрави и издателствата, които непрекъснато изненадват читателите с нови, утвърдени и разнообразни заглавия и автори и благодари на Венка Рагина за отличното партньорство. Заместник- кметът на Благоевград Христина Шопова представи и специално оформения детски кът, където именно младите читатели. Председателят на Асоциация за култура и книжовност Венка Рагина благодари на заместник- кмета Христина Шопова и Община Благоевград за съдействието и партньорството. „Радваме се, че точно през месец май- празник на културата и книжовността, имаме възможност да ви срещнем с книгата. Днес, денят, в който българската църква почита Св. Св. Кирил и Методий, съм щастлива, че откриваме този празник в Благоевград“, каза още Рагина и представи програмата на „Литера Експо 2017“.

Първият ден от пътешествието в света на книгата, започна с Биг Бенд- Благоевград, възпитаниците на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград и малките таланти Петя и Боян от школата на Христина Палева. Поздрав към публиката със стихотворението „Учете се мои птички“ отправи малкият Божидар Георгиев от Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Десетки жители и гости на областния център на Пиринско разгледаха и закупиха някои от своите любими заглавия. Шест шатри ще бъдат разположени пред зала „22 септември“ до 15 май. Общо 17 издателства ще представят разнообразна палитра от заглавия, автори и жанрове. Почитателите на книгата ще имат възможност да закупят книги на преференциални цени, както и да се срещнат с някои от техните автори.

По традиция, организаторите отправят специална покана към студентите, учениците, децата и техните родители да посетят изложението и да открият любимите си книги. Програмата на „Литера Експо 2017” включва представяния, литературни четения и срещи с нови и утвърдени имена на българската литература.

За стимулиране и насърчаване на четенето и тази година Община Благоевград ще осигури ваучери за учениците от горните класове. В програмата са включени срещи и четения на детски книжки с ученици от началните класове, а за най - малките ще има забавно „Детско утро“.

Свои книги ще представят авторите Радостина Николова, Мая Бочева и Никола Райков, Людмила Андровска, Тодор Пейчев, Светлана Дичева, както и проф.  д-р Христо Тодоров, проф. д-р Лидия Денкова, доц. д-р Димитър Вацов. По време на литературния базар ще гостува и един от най-популярните български писатели Георги Господинов, който ще се срещне със своите почитатели за премиерата на театралната постановка по романа „Физика на тъгата”.

В "Литера Експо 2017"  Благоевград ще участват издателствата "Асеневци", "Атея", "Бард" и "Вакон", "Жанет 45", "Ина", "Клевър бук", "Лексикон", "Нов живот" „ Нов български университет – гр.София”, "Персей", "Просвета", "Унискорп", "Фют", „ Хартиен свят” и „Шамбала".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони