Изстрадахме точка в Косово, Хубчев отказа да коментира темата „Левски“

На 26 март 2019 да почерпят

Ракети са изстреляни от Газа към Израел

Тереза Мей: Британският парламент ще обсъди в сряда официално отлагане на датата на Брекзита

Чужденци похарчиха 1 млрд. лв. за хотели

Хванаха крадци на метални тръби, докато пренасят плячката

Пожарникари извадиха несретница, паднала в Луда Камчия 62-годишната жена пренощувала в коритото преди някой да чуе виковете й и да извика помощ

Българските зеленчуци изчезват Намаляват както площите, така и количествата зарзават всяка година

Росен Желясков: Разочароващо е решението на Европейския парламент в сряда да се гласува пакетът „Мобилност“

Как може да се прекрати отпуска по майчинство

МВнР на Русия: Решението на САЩ да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения не променя позицията на Москва, че това е територия на Сирия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 26 март 2019

Увеличава се интересът към тристайните жилища Делът на новото строителство нарасна до 30-35%

Пакетът „Мобилност“ влиза в дневния ред на Европейския парламент

Австралиец спря Григор в Маями

Потребителските заеми със 17% ръст Ипотеките достигнаха нов рекорд

Кредитите за бизнеса се увеличават по-бавно от тези за домакинствата

Гражданите спестиха 4 млрд. лв. за година

Потребителските заеми за домакинствата продължават да нарастват с изключително бързи темпове. В края на януари отпуснатите потребителски заеми на гражданите са 9,142 млрд. лв. като за година се увеличават със 17,6%, обявиха от БНБ. В края на декември ръстът на тези заеми беше с рекордните 17,7%. Само за година обемът на потребителските заеми нарасна с 1,36 млрд. лв. Основната причина за това е повишаването на доходите. Голяма част от българите се чувстват по-уверени във финансовите си възможности и си позволяват да взимат повече заеми. Наред с това лихвите се понижават, което прави изплащането на заеми по-лесно.

Жилищните кредити също нарастват с много бързо. В края на януари обемът на ипотечните кредити достигна рекордната сума от 10,565 млрд. лв., което представлява увеличение за година с 11,1%. Сериозният ръст на заемите за граждани накара БНБ да предприеме мерки за охлаждане на пазара. Още през септември 2018 г. БНБ определи антицикличен капиталов буфер от 0,5%, който ще важи за отпусканите заеми от 1 октомври 2019 г. Така банките ще трябва да заделят повече резерви за всеки заем. Опасенията на БНБ, са че при бъдещо покачване на лихвите или отслабване на икономиката ще се влоши способността на хората да изплащат заемите си.

В края на януари общата сума на кредитите за домакинства е 21,882 млрд. лв. като за година се увеличава с 10,8%. Този ръст е близо два пъти по-голям от увеличението на кредитите за бизнеса. Заемите за нефинансовите предприятия нарастват с 5,8% до 32,914 млрд. лв.

Депозитите нарастват за година с 8,6% до 77,976 млрд. лв. Хората спестяват много повече от фирмите. Депозитите на домакинствата се увеличават с 4 млрд. лв. (+8,5%) и достигат 51,647 млрд. лв. А влоговете на нефинасовите предприятия нарастват с 1,35 млрд. лв. (+6,2%) до 23 млрд. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.