На 8 април 2020 да почерпят

Лъвовете със съдбовно запознанство, Рибите да бъдат отговорни към семейните задължения – Дневният хороскоп на Алена

5G мрежата е невинна

Грипът е ПРИЛЕПчива болест Не е необходимо да сте луд, за да четете това, но помага

Земеделското министерство иска търговските вериги да бъде излагана повече продукция на местни производители

Надигат се бунтове на глада На хората им свършват парите и търпението

Пандемията от коронавирус е засегнала 81% от работещите по света

Двама души са излекувани от Covid-19 с кръвна плазма

76 починали от коронавируса в Турция за 24 часа

Тръмп: СЗО оплеска нещата

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

Потребителските заеми със 17% ръст Ипотеките достигнаха нов рекорд

Кредитите за бизнеса се увеличават по-бавно от тези за домакинствата

Гражданите спестиха 4 млрд. лв. за година

Потребителските заеми за домакинствата продължават да нарастват с изключително бързи темпове. В края на януари отпуснатите потребителски заеми на гражданите са 9,142 млрд. лв. като за година се увеличават със 17,6%, обявиха от БНБ. В края на декември ръстът на тези заеми беше с рекордните 17,7%. Само за година обемът на потребителските заеми нарасна с 1,36 млрд. лв. Основната причина за това е повишаването на доходите. Голяма част от българите се чувстват по-уверени във финансовите си възможности и си позволяват да взимат повече заеми. Наред с това лихвите се понижават, което прави изплащането на заеми по-лесно.

Жилищните кредити също нарастват с много бързо. В края на януари обемът на ипотечните кредити достигна рекордната сума от 10,565 млрд. лв., което представлява увеличение за година с 11,1%. Сериозният ръст на заемите за граждани накара БНБ да предприеме мерки за охлаждане на пазара. Още през септември 2018 г. БНБ определи антицикличен капиталов буфер от 0,5%, който ще важи за отпусканите заеми от 1 октомври 2019 г. Така банките ще трябва да заделят повече резерви за всеки заем. Опасенията на БНБ, са че при бъдещо покачване на лихвите или отслабване на икономиката ще се влоши способността на хората да изплащат заемите си.

В края на януари общата сума на кредитите за домакинства е 21,882 млрд. лв. като за година се увеличава с 10,8%. Този ръст е близо два пъти по-голям от увеличението на кредитите за бизнеса. Заемите за нефинансовите предприятия нарастват с 5,8% до 32,914 млрд. лв.

Депозитите нарастват за година с 8,6% до 77,976 млрд. лв. Хората спестяват много повече от фирмите. Депозитите на домакинствата се увеличават с 4 млрд. лв. (+8,5%) и достигат 51,647 млрд. лв. А влоговете на нефинасовите предприятия нарастват с 1,35 млрд. лв. (+6,2%) до 23 млрд. лв.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.