Почиваме в Швейцария и Дания вместо в Турция

През август страната е посетена от 1,3 млн. чуждестранни туристи, което е ръст със 7,6%, обявиха от НСИ. Спад обаче има на гостите от Германия (-10%) и Русия (-15%).

345 хил. избраха чужбина през август

Задграничните туристически пътувания през август нараснаха с 8%

Намаляха гостите в страната от Германия и Русия

Туристическите пътувания на българи до Швейцария и Дания рязко нарастват, за сметка на това почивките в традиционна за нас дестинация като Турция намаляват. През август почивките и екскурзиите на българи до Швейцария се увеличават 4,6 пъти, а до Дания - 3,3 пъти, сочат данните на НСИ. С цел почивка в Швейцария през август са били 1185 българи, което е повече от туристическите посещения на наши сънародници до Португалия и Кипър.

Същевременно почивките на българи в Турция през август са намалели с 16,6% до 43,6 хил.

Въпреки това Турция е на второ място сред най-предпочитаните задгранични дестинации за почивка. На първо място остава Гърция, където през август туристите от България нарастват с 2,9% до 124 хил. души. На трето място се нарежда Македония с 29 хил. гости. Челната петица се допълва от Румъния (24 хил. туристи и близо двоен ръст на посещенията) и Сърбия (22 хил. гости и 131% ръст).

Общо 345 хил. души през август са били на почивка или екскурзия в чужбина, което е ръст от 8%. Оказва се, че докато родните хотели се оплакват от липса на туристи, все повече българи предпочитат да почиват зад граница.

Екскурзиите на българи до Чехия през август нарастват със 135% до 9,6 хил. Така Чехия изпреварва Франция, която е посетена от 9,3 хил. български туристи (ръст с 23%). Почивките и екскурзиите до Словакия и Словения нарастват съответно със 112% и 150%.

За сметка на това рязко намаляват туристическите пътувания до САЩ (-82,7%), Ирландия (-54% ) и Русия (-53%).

Коментари

Задължително поле