Почина адвокат Джузепе Консоло

Джузепе Консоло със Сергей Антонов по време на процеса

Бе защитник на Сергей Антонов и приятел на България

Професор, депутат и сенатор от десницата

Малко преди да навърши 76 години в Рим почина известният италиански юрист Джузепе Консоло. Приживе той бе депутат и сенатор от дясната политическа формация „Национален Алианс“, чиито наследник е управляващата сега в Италия партия „Италиански братя“. Правистът, който бе професор по конституционно право в престижния римски университет „Луис“, бе син на старши офицер от военноморските сили. Женен бе за руската принцеса Наталия Николаевна Романоф, с която имат една дъщеря - популярната италианска актриса Николета Романоф.

Джузепе Консоло се прочу в юридическите среди на Италия и по света в началото на осемдесетте години като защитник на изправения на съд в Рим наш сънародник Сергей Антонов. Той бе несправедливо набеден за съучастник в атентата от 13 май 1981 г. срещу папа Йоан Павел II. Макар и да симпатизираше на дясна партия, Консоло се съгласи да защищава сънародника ни, след като отказаха да го направят куп негови колеги от левицата, минаващи уж за приятели на тогавашната комунистическа България. И с блестящи пледоарии Консоло зачеркна едно по едно всички прокурорски обвинения срещу Антонов, съчинени най-вероятно в специални служби и тайни масонски ложи. Накрая съдът произнесе оправдателна присъда, вместо предрешената според италианските медии осъдителна, но тя бе със съществуващата може би само в Италия формулировка „поради недостиг на доказателства“, оставяща съмнението за някаква вина. А по същество на дългия процес не бе представено нито едно доказателство на прокурорската теза - ако това се бе случило, Антонов щеше да гние дълги години в италиански затвор.

Ето защо е нужно държавата ни да настоява пред Италия за пълно и безусловно оневиняване на Антонов и на другите двама наши сънародници, набедени заедно с него, та макар и посмъртно. Само така България няма да бъде повече мръсна дума в устата италиански журналисти и политици, продължаващи да да спекулират с името u покрай мистериите в страната им през осемдесетте години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини