Почина създателят на автомобилите „Лада Нива“

Пьотр Прусов. Снимка Уикипедия

На 75-годишна възраст почина Пьотр Прусов, създател на автомобилите „Лада Нива“, съобщи ТАСС, позовавайки се на информация от компанията „АвтоВАЗ“.

Прусов постъпва на работа в завода в Толиати през 1970 г. Назначен е за главен конструктор на проекта ВАЗ 2121 „Нива“ през 1972 г. През 1977 г. от поточната линия излиза първия ВАЗ 2121 „Нива“. Автомобилът, в различни модификации, се произвежда и до днес.

От февруари 2017 Прусов е вицепрезидент на компанията.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. И кво, на тая Лада Нива, дето на втората година трябва да и са сменят ламарините, щото гният като за световно, и са били нужни цели 5г да и разработят проекта (1972-1977) Пълен майтап. За конструктора нищо не казвам.

  2. Лада си е тоочно копие на Фиат 125, кола на годината за 1964 г. /дано не се лъжа/. Италианците построиха завода в гр. Толиати. До 1964 г. се казва Ставропол (Ставропол Велики). Наречен е на изтъкнатия деец на Италианската комунистическа партия Палмиро Толиати (1893-1964).
    Така че не ни правете на луди и изкукали. Виж за Запорожец и Москвич може да ни разказвате за гл. конструктор и рационализатор….

  3. а москвича е форд мустанг произвеждан тайно в слунчевата система. моят е от плутон. чаках 5 години да ми го доставят.

  4. Лада-Нива е създадена за руските условия и е отличен автомобил за целта. Например, до днес е търсена кола във Франция за ловни излети.

  5. Natural, напомнихте ми оня виц, в който се казваше как руснаците ходели в чужбина с танкове ! А на тт ще добавя, че доколкото си спомням, Толиати почина в СССР.

  6. Колкотои да се напъвате, далеч сте от истината за руските производства и преоритети. Разбира се, че лукса и други тем подобни не са техен преоритет. Но има производства, които някои ваши любимци , като САЩ Германия и Франция могат само да мечтаят да ги достигнат. Не искам да споря, но сте предобедени и смешни.

  7. Славе, Славее. Не става въпрос за прЕоритет а за стока. Когато клиента изисква лукс, удобство,технолигия, Економичност …ефективност, да става въпрос за западна кола. За това и прЕоритет на охраната на г-н Путин е сигурността и лукса и за това и се вози в Мерцедес. И аз не искам да споря ама навярно и чичо ти Путя е предубеден. А иначе знаем за производствата на одеколон и препарат за вана и тяхното ползване от непредубедени руски граждани.

  8. И от 1977г до сега без развитие,типично по комунистически.Хората от тогава…….

Отговорете